Sakslane leidis kaardi, mis viib Merevaigutoa jälile?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merevaigutuba enne Teist maailmasõda
Merevaigutuba enne Teist maailmasõda Foto: Wikipedia.org

Ühe sakslase sõnul leidis ta kaardi, mis võib viia natside poolt peidetud aarete juurde.

51-aastane aardekütt Andreas Uckert otsib nüüd oma projektile sponsorit, kirjutab Aftonbladet.

Mehe arvates paneks selline leid ka kuulsa Indiana Jonesi tegutsema.

Uckerti saaga sai alguse sellest, et ta ostis Berliini kirbuturult talle silma jäänud kaardi. Kaardil oli haakristiga kotkas.

Kodus vaatas mees kaarti igaks juhuks küünlavalgel ja leidis ühest nurgast nähtamatu tindiga kirjutatud initsiaalid A.H. Tema arvates tähistavad need Adolf Hitlerit.

Siis jõudis ta järeldusele, et selle puhul võib tegemist olla natside aardepaika juhatava kaardiga.

Uckerti teooria kohaselt võib see kaart viia kuulsa ja siiani leidmata Merevaigutoa jälile. Oletatavalt on see Kesk-Saksamaal Fuldas.

Merevaigutoa kinkis 1716. aastal Vene tsaarile Peeter Esimesele Preisi kuningas Friedrich Wilhelm I. Vastutasuks andis tsaar kuninga kaardiväkke 55 pikka kasvu sõdurit.

Merevaigutuba oli ruudukujuline ruum suurusega kümme korda kümme meetrit. Selle seinu kaunistasid merevaiguga ehitud paneelid. Kokku kasutati selle loomiseks poolt miljonit merevaigutükikest.

Leningradi piiranud Saksa sõdurid viisid Merevaigutoa 1941. aastal Tsarskoje Selost Katariina lossist Königsbergi, mis on praegune Kaliningrad. Kuni 1944. aasta sügiseni oli Merevaigutuba Königsbergi lossis.

Punaarmee peale tungides võtsid sakslased selle lahti ning viisid 1945. aasta veebruaris Saksamaale. Pärast seda jäid merevaigupaneelid kadunuks.

Andreas Uckert on veendunud, et kaardi abil leiab ta Fuldas asuvat kolm punkrit, kuhu merevaiguaare on peidetud. Seal võib olla ka natside poolt juutidelt konfiskeeritud aardeid.

«Seal  võib olla kulda ja teemante miljonite eurode eest,» on sakslane kindel.

Mehe sõnul on probleemiks see, et tal pole otsinguteks piisavalt raha. Raha leidmisega võib olla raskusi, kuna Uckert oli kunagi tuntud kunstivõltsija. Ta jäi Mona Lisa maali võltsinguga vahele.

«Mul on raske inimesi veenda, et kaart ei ole võltsing,  kuid küll ma sponsorid ja vajaliku raha leian,» oli sakslane kindel.

Venemaa tollane president Vladimir Putin ja Saksamaa tollane liidukantsler Gerhard Schröder avasid 31. mail 2003 Katariina lossis Merevaigutoa täpse koopia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles