Video: venelased tahavad jõuda monsterautode abil põhjapoolusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene monsterauto, mille abil tahetakse jõuda geograafilisele põhjapoolusele
Vene monsterauto, mille abil tahetakse jõuda geograafilisele põhjapoolusele Foto: Youtube

Kaheksaliikmeline venelastest seiklejate meeskond tahab olla esimene, kes sõidab autodega geograafilisele põhjapoolusele ja tagasi.

Missioon kannab nime Transarktiline ekspeditsioon autodega ja selleks kasutatakse gigantseid kuuerattaveoga maastikumasinaid, edastab foxnews.com.

Need monstrumautod nimetati kaubalaevu vedanud pärisorjade järgi burlakkideks. Autodes on olemas kõik vajalik pikaks, raskeks ja külmaks teekonnaks, kaasa arvatud voodid, väike köök ja dušš koos saunaga.

Autod on ehitatud nii, et tehniliste vigade korral ei pea minema masinast väljapool neid parandama, vaid saab teha seest. Selle põhjuseks on asjaolu, et liigutakse väga külmas, kus väline remont on raske või võimatu.

Burlak-autodel on diiselmootor ning auto kere on segu kolmest sõidukist: soomusmasinast, Gaz 66 transpordimasinast ja Toyota Land Cruiserist. Autol on laiad rattad, mille ümber on madala rõhuga kummid.

Alumiiniumkerega masinaga saab ka vees edasi liikuda ning sel on seade, mille abil saab vees liikumisel jääd lõhkuda.

Ekspeditsiooni liige Vassili Elagin ja ta meeskond tegid katse jõuda põhjapoolusele autodega juba 2009. aastal, kuid siis tekkisid tehnilised probleemid, mille tõttu tuli autod maha jätta ja nad evakueeriti helikopterite abil. Nüüd teisel katsel loodab ta monsterautode abil eesmärgile jõuda.

Nüüdses ekspeditsioonis kasutatakse kahte Burlak-autot ja järelhaaigiseid, milles on teekonna jaoks kütus, toidumoon ja muu vajalik.

Russia Today andmetel teevad Burlakid järgmisel aastal testsõidu Severnaja Zemljal asuvasse Venemaa polaarjaama ning põhjapoolust asutakse ründama 2018. aastal.

Wikipedia: põhjapoolus ehk geograafiline põhjapoolus on kujuteldav punkt põhjapoolkeral, kus Maa pöörlemistelg lõikub Maa pinnaga, koordinaat on 90° N. See asub Põhja-Jäämere keskosas, kus ookeani sügavus on umbes 4000 meetrit.

Aasta läbi on vesi kaetud jääga, mille paksus on mitu meetrit. Põhjapoolusel esinevad polaaröö ja polaarpäev, kliima on karm, talvel on kuu keskmine temperatuur umbes  miinus 40 kraadi ja suvel 0 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles