Video: miks inimesed kaotasid enamiku oma kehakarvadest?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed kuuluvad  loomariiki ja imetajate hulka, kuid samas erinevad loomadest selle poolest, et neil peaaegu puudub karvkate.

Discovery News videoseerias nenditakse, et varajased inimesed olid üsna karvased, kuid evolutsiooni käigus suur osa keha katnud karvadest kadus. Mis oli selle põhjuseks?

Kolm miljonit aastat tagasi olid inimeste eellased ahvisarnaselt karvased, kuid siis toimus kliimamuutus, mis pani alguse keha muutumisele. Metsaselt ja jahedalt alalt liiguti savannidesse, kus oli palju päikest ning seega oli paks karvkate vaid koormaks. Varajastel inimestel tekkis higistamine, mis aitas keha jahutada.

Inimeste karvkate kadus seega loodusliku ja seksuaalse valiku ning keskkonnamuutuse tulemusel. Karvadesse ei jäänud enam nii palju putukaid kinni ja õhukeste karvade tingimustes oli neid kerge leida.

Samas on mehed seni karvasemad kui naised. Võimalik, et mehed on karvasemad selle tõttu, et naised on evolutsiooni käigus eelistanud just karvaseid mehi, saades nendega järglasi. Mehel olevad karvad viitavad, kui palju mehes on hormoon testosterooni. Mida rohkem seda hormooni on, seda mehelikum ja jõulisem mees on.

Karvade alla käivad ka kulmud. Miks inimestel on kulmud? Teadlaste sõnul takistavad need higi valgumist silma ja kaitsevad silmi tolmu eest. Sama kehtib ka ripsmete kohta.  

Miks aga evolutsiooni käigus jäid karvad alles kaenla alla ja genitaalide piirkonda? See on seotud kehaniiskuse, higistamise ja kehatemperatuuri normaalsena hoidmisega.  

Kaenlaalustest higiga eralduvad feromoonid näitavad, kas inimene on vastassoo esindajale külgetõmbav või mitte.

Genitaalidele tekivad karvad puberteedieas ja see viitab siis, et ollakse enamvähem suguküps. Samas aitavad need karvad ennetada mikrovigastusi, kaitsevad bakterite ja mustuse eest.

Kuigi arvatakse, et kehakarvad on ilu seisukohalt ebakohased ja ebameeldivad, on neil keha kaitseülesanne. Paljud raseerivad endalt karvad, kuid see samas nõrgendab nende keha kaitsesüsteemi.

Videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles