Suusamatkajad ehitasid ellujäämiseks iglu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kolm suusamatkajat, kelle seas oli üks vigastada saanu ja neid abistama saabunud päästjad ehitasid Šveitsis mägedesse iglu, et seal öö üle elada.

Kolmik oli möödunud laupäeval Graubündeni kantonis Davosi lähistel 3000 meetri kõrgusel Radüner Rothornis, kus üks matkaja sai raskelt vigastada ja ta ei saanud teekonda jätkata, edastab The Local.

Suusamatkajad teatasid kannatada saanust päästeteenistusele, kuid paksu udu tõtu ei olnud võimalik saata päästekopterit. Selle asemel panid Šveitsi mägimatka klubi kolm giidi ja üks arst suusad alla ning liikusid kannatanu juurde.

Matkajateni jõudnud, rajati koostöös iglu, kuhu seitse inimest ööd veetma mahtus.

Järgmisel päeval oli selge ilm ja päästeteenistus saatis neile järele kiirabihelikopteri.

Zürichis asuva ellujäämiskooli instruktori Christof Hageni teatel õpetatakse mägimatkajatele, kuidas karmis mäestikus ja lumes ellu jääda ning koolituses on ka iglu ehitamise õpetus.

«Iglu võib olla just see, mis aitab ellu jääda. Selles on küll miinustemperatuur või null kraadi, kuid samas kaitseb tugeva tuule ja lumesaju eest,» selgitas instruktor.

Ta lisas, et iglu ehitamist saab võrrelda loomade uru ehitamisega lumes.

Iglu ehitamisel ei ole vaja labidat, vaid kerget ja kaasaskantavat lumesaagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles