Video: Boeing esitles uut mehitamata allveelaeva (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boeingu mehitamata allveelaev Echo Voyager
Boeingu mehitamata allveelaev Echo Voyager Foto: Youtube

Firma Boeing esitles uut Echo Voyager allveelaeva, mis suudab ilma lisavarustuse ja abilaevata liikuda merel mitu kuud ning see sobib nii militaar- kui tsiviilkasutuseks.

Firma teates on, et mehitamata allveealusega saab teha teaduslikke mereuuringuid ja täita militaarülesandeid senisest kiiremini ja odavamalt, edastab ABC News.

15-meetrine alus kannab inglise keeles nimetust Umnanned undersea vehicle (UUV) ja see saab liikuda iseseisvalt mitu kuud tänu hübriidenergiallikale.

«Echo Voyager on üks esimesi näiteid, millised tuleviku mehitamata allveelaevad hakkavad välja nägema,» teatas Boeingi esindaja Darryl Davis.

Boeingu  varasema allveelaevade toodangu hulka kuulub kaks Echo Voyagerist väiksemat mehitamata allveelaeva, mis on kümme meetrit pikk Echo Seeker ja 5,5-meetrine Echo Ranger.

Boeingu Phantom Works arendusosakonna juhi Lance Towersi teatel vajavad seni kasutusel oelvad UUV-d igapäevastes operatsioonides pinnal oleva laeva ja selle meeskonna abi, kuid Echo Voyageri puhul see vajadus kaob ja kulutused vähenevad.

Ameerika Ühendriikide Los Angelese uudistekanali ABC7 andmetel suudab Echo Voyager sukelduda kuni 3350 meetri sügavusele.

Boeingu avalikustatud video kohaselt saab uut mehitamata alust kasutada mitmesugustes tsiviil- ja militaarülesannetes nagu näiteks kauba vedamiseks, veealustes tsiviileesmärgiga otsingutes, allaveearheoloogias, kuid ka luures, droonide tugioperatsioonides, allveelaevade ja meremiinide otsimises.

Lisaks saab alus kiiresti pinnale tõusta ja edastada kogutud infot reaalajas. See tuleb eriti kasuks ohtlike merealuste nafta- ja gaasilekete korral.

Boeing peaks alustama Echo Voyageri katsetustega California vetes sel suvel.

Lennukitootjana maailmakuulus Boeing on tegelenud allveealuste ehitamisega 50 aastat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles