Inimene tuleb kahel jalal kõndimisega toime? Uus uuring lubab selles kahelda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jennifer Lawrence 2013.aasta Oscari galal komistamas ja kukkumas
Jennifer Lawrence 2013.aasta Oscari galal komistamas ja kukkumas Foto: SCANPIX

Ameerika ühendriikide Purdue ülikooli uuring näitas, et inimesed võisid evolutsiooni käigus õppida käima küll kahel jalal, kuid ikkagi on nad selliselt liikudes kohmakad ja ebakindlad ning võivad kukkuda.

Antropoloogide sõnul on inimesed kahel jalal kõndimist tuhandeid aastaid harjutanud, siiski on liikumisviisis puudujääke, edastab The Telegraph.

Teadlased uurisid ameeriklastest üliõpilaste liikumisviise, mis näitasid, et kukkumist ei saa seostada vaid eakusega ning kõndimisraskused ei sõltu vanusest.

Uuringus ilmnes, et 18- 35-aastastel oli kukkumistest tekkinud vigastused kõikidest vigastustest kolmandal kohal.

Teadlasi huvitas, kui palju katsealused kõndides kukkusid ja ilmnes, et viimase 16 nädala jooksul enne küsitlust olid rohkem kui pooled tavapäraselt kõndides kukkunud, libastunud või tasakaalu kaotanud.

Enamik kukkumisi toimus tavalise kõndimise ajal ja see toimus enamjaolt libastumise tõttu.

«Fakt, et suur osa kukkumisi leidis aset tavapärasel viisil liikudes näitab, et kahel jalal liikumine on üsna ebakindel liikumisviis ja selline liikumine nõuab tähelepanu ja ettevaatlikkust,» selgitasid uurijad.

Nad lisasid, et mitte vaid eakatel ei ole liikumisprobleeme, mille tõttu kukutakse, vaid see on ka noortel, kuna bipedalism nõuab head tasakaalu hoidmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles