Video: Türgi esileedi ülistas Ottomanide ajastu haaremit, nimetades seda kooliks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emine Erdoğan
Emine Erdoğan Foto: SCANPIX

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani abikaasa, Türgi  esileedi Emine Erdoğan ülistas Ottomanide ajastu haaremit, nimetades seda «haridusasutuseks, kus naisi koolitati ja eluks ettevalmistati».

Türgi meedia teatel esines esileedi eile Ankaras toimunud sündmusel, mille teemaks oli Ottomanide impeerium ja sultanid, edastab BBC.

President Erdoğan teatas naistepäeval, et naised on eelkõige emad ja neil tuleks tegeleda laste kasvatamisega, mitte teha tööalast karjääri.

Ottomani impeeriumit valitsenud sultanid elasid Istanbuli Topkapi palees, kus neil oli suur haarem, kus oli sadu konkubiine ja teenijaid. Alates 1924. aastast on see palee kasutusel muuseumina.

Haaremininaisi valvasid meesoost eunuhhid.

Proua Erdoğani arvates ei olnud haareminaised lihtsalt sultani poolt seksuaalselt ärakasutatavad orjatarid, vaid nad said hea hariduse ning tegelesid kirjanduse, kunsti, käsitöö ja maalimisega.

Samas nad ei tohtinud haaremist ilma loata lahkuda ja kui nad põgenesid, siis ootas neid sultani meeste käe läbi kindel surm.

Osadele türklastele ei meeldinud esileedi poolne haaremi ülistamine ja see, et võrdles haaremit kooliga.

«Kui Ottomanide haarem oli haridusasutus, siis miks seal töötasid kastreeritud mehed?» küsis sotsiaalmeedias @anlam75.

Viidati ka sellele, et president Erdoğani tütred õpivad USAs Indiana ülikoolis ning kas see ülikool on ka mingil määral haarem.

Ajakirjanik Ceren Kenari arvates ütles esileedi õigesti, et haaremis anti naistele haridust, sest osa Türki toodud naisi ei osanud enne haaremisse jõudmist lugeda ega kirjutada.

Ottomanide impeerium kestis 14. sajandist  kuni 20. sajandi alguseni. See lakkas olemast 1923. aastal, kui kuulutati välja Türgi Vabariik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles