Näljas Süüria lapsed avaldasid meelt: meil hakkab muru lõppema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nälginud laps Süürias
Nälginud laps Süürias Foto: SCANPIX

Süüria kodusõda on kestnud viis aastat ja seni ei ole lõppu näha. Sõjategevuse tõttu on tuhanded tsiviilelanikud jäänud lõksu ja nad kannatavad nälga.

Lisaks täiskasvanutele on ka lapsed hakanud sõja ja nälja vastu meelt avaldama, edastab Al-Jazeera.

Eile toimus laste meeleavaldus Süüria pealinna Damaskuse lähedases Darayyas, kus lapsed skandeerisid, et neil hakkab muru lõppema.

Süüria presidendi Bashar al-Assadi väeüksused üritavad takistada mässuliste grupeeringute edasiliikumist, piirates nende poolt vallutatud linnu ja külasid. Selle tõttu on humanitaarsaadetiste jõudmine tsiviilelanikeni katkenud.

Süüria valitsusväed on Darayyat piiranud alates 2012. aastast.

«Meil ei ole enam ammu elektrit, puhast vett ja internetti. Samuti ei tööta koolid, kauplused  ega teenindusasutused,» teatas kohalik võimuesindaja Mohammad Shihedeh.

Eile toimus Darayyas meeleavaldus, mille käigus lapsed moodustasid endist suure SOS sõnumi. Samuti kandsid nad plakateid, milles oli araabia ja inglise keeles «Meil on hakanud muru lõppema», «Tahan kartulikrõpse ja küpsiseid» ja «Darayyas nälgib 8300 inimest, lõpetage piiramine!».

Shihedehi sõnul söövad linna elanikud kõike, mida suhu panna kõlbab. Samas muudab sõjaolukord aiandusega tegelemise ohtlikuks, kuna on palju plahvatamata lõhkekehi.

Darayya mustal turul on müügil leiba ja riisi, kuid need on väga kallid, näiteks üks kilogramm riisi maksab üle 11 euro.

«Meie aiad on lahingutes kannadata saanud hoonetes, kuna väljas on ohtlik. Me ei saa kasvatada söögikõlblikke taimi väljas, sest õhurünnakud on sagedased,» nentis ametnik.

Kohalike teatel on olnud alates veebruarist, mil vaenupoolte vahel sõlmiti relvarahu, pisut vaiksem ja rahulikum, kuid nälg ei ole kuhugi kadunud.

Relvarahu küll kehtib, kuid  humanitaarsaadetised ei ole seni Darayyasse jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles