Pool inimkonnast on seksuaalse hälbega?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dakota Johnson filmis «Fifty Shades of Gray»
Dakota Johnson filmis «Fifty Shades of Gray» Foto: SCANPIX

Psühholoogide ja seksuoloogide teatel käitub enamik inimesi igapäevaselt tavaliselt ja mitte keegi ei kahtlusta neil seksuaalseid hälbeid, kuid hiljutise uuringu kohaselt on mõned seksuaalhälbed väga levinud.

Kanada teadlased tegid seksuaalteemalise uuringu, millesse kaasati üle 1000 inimese ning milles uuriti, millised seksuaalhälbed on levinud, edastab Daily Mail.

Ilmnes, et mitmed parafiiliad, mis on seksuoloogias normist kõrvale kalduvad seksuaalsed käitumised või eelistused, on väga levinud.

Pool uuritutest oli huvitatud fetišismist, masohhismist, vuajerismist ja frotörismist ning kolmandik tegeles nendega. Seega saab üldistada, et ka poolel inimkonnast on samad hälbed.

Suur osa uuringus osalenud tunnistas, et neile meeldivad parafiilsed kogemused. Masohismiga tegelejatel oli veel teisi seksuaalseid kõrvalekaldeid lisaks põhilisele hälbele.

Uurijate teatel üllatas neid, et kaheksast parafiilsest käitumisest neli on väga levinud. Vuajerismi harrastas 35 protsenti uuritutest ja fetišismi kolmandik. Masohhismiga tegelejaid oli 19 protsenti ning frotörismi, mis on alakeha teise inimese vastu hõõrumine, harrastas 26 protsenti.

«Parafiiliad on arvatust levinumad ja mitte ainult fantaasiatena, vaid tegevusena. Meie uurimuse eesmärgiks oli teha kindlaks, kui palju esineb seksuaal normidest kõrvalekaldeid. Maailmas on kehtestatud teatud seksuaaltavad ja -reeglid, millest kõrvalekaldeid liigitatakse hälbe alla,» teatas Kanada Quebeci Trois-Riviers ülikooli seksuoloog Christian Joyal.

Ta lisas, et seksuaalse hälbega inimeste sekselu on tavaliselt huvitavam, kuigi nende seksuaalset tegevust võidakse taunida.

Joyali arvates on maailmas väga palju inimesi, kes ei hooli tavaseksist ja otsivad viise sekselu vürtsitamiseks ega pelga katsetada piiripealset ja isegi haiglaslikku. Tema sõnul on normaalse ja ebanormaalse seksuaalse käitumise piir üsna õhuke ja ühelt alalt teisele minek tavaline.

Parafiilne käitumine ei ole seni ohtlik ega haiglaslik, kui see ei muutu normiks ja äärmuslikuks.

Parafiiliad on näiteks algolaania, mis on sksuaalne nauding valust, asfünksiofiilia, mis on seksuaalne nauding kägistamisest, biastofiilia, mis on seksuaalne nauding vägistamisest, dendrofiilia, mis on seksuaalne kiindumus puudesse, fornifiilia, mis on seksuaalne nauding kinniseotud inimese kaustamisest mööblina, krurofiilia, mis on seksuaalne kiindumus jalgadesse jne.

Seksuaalsete kõrvalekallete teemat on lahanud Briti kirjanik E.L. James oma triloogias «Fifty Shades of Gray» (Viiskümmend halli varjundit) ja filmis, mille peategelased on üliõpilane Anastasia Steele (Dakota Johnson) ja noor ärimees Christian Gray (Jamie Dornan).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles