Dustin Hoffmani vanavanaema põgenes nõukogude vangilaagrist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dustin Hoffman
Dustin Hoffman Foto: SCANPIX

Hollywoodi legendaarne näitleja Dustin Hoffmann on edukas, jõukas ja elab mõnusat elu luksuses, kuid ta esivanemate seas on vanavanaema, kes vaevu pääses Nõukogude Liidu vangilaagrist eluga.

78-aastase Hoffmani sõnul tulevad tal alati pisarad silma, kui ta mõtleb oma vanavanaema Libba peale, kel õnnestus Ameerika Ühendriikidesse pääseda ja uut elu alustada,  edastab CBS News.

Hoffmanni sõnul näitasid esivanemate uuringud, et ta vanavanaema elas Ukrainas, kus bolševikud arreteerisid 1917. aasta revolutsiooni järgselt juute ja saatsid nad vangilaagritesse.

«Pean oma vanavanaema kangelaseks. Kui inimesed küsivad, et kes ma olen, siis vastan, et olen juut, kelle esivanem jäi vaevu ellu. Tänu nende ellujäämisele olen mina olemas,» sõnas kahe Oscari võitja.

Lapsena ja noorena ei olnud Hoffmanil aimugi, et ta peres oli selline tragöödia, kuna ta isa varjas oma vanaemaga juhtunut.

Hoffmani teatel leidis ta oma vanavanaema meditsiiniandmed, mis pärinevad New Yorgi sisserännusaare Ellise arhiividest. Aasta oli siis 1930 ja vanavanaema oli 62-aastane.

Dokumentidest ilmnes, et Hoffmani vanavanaema oli kaotanud ühe käe, tal olid nägemishäired ja ta oli kergelt seniilne.

Uurimine näitas, et Hoffmani vanavanaema Libba oli viis aastat nõukogude vangilaagris pärast seda, kui nõukogude salapolitsei (Tšekaa) tappis ta mehe ja poja.

Nõukogude salapolitsei tappis ja saatis sunnitöölaagritesse tuhandeid Vladimir Iljitš Lenini režiimi vastaseid ja see jätkus ka diktaator Jossif Stalini ajal.

Libba oli 53-aastane, kui ta sunnitöölaagrisse saadeti, kuid tal õnnestus seal ellu jääda. Ta põgenes esmalt Argentinasse, kust suundus edasi Ameerika ühendriikidesse, kus ta 1944. aastal 76-aastasena Chicagos suri.

Libba oleks kindlasti olnud uhke oma järeltulija üle, kes sai 1980. aastal Oscari rolli eest filmis «Kramer vs. Karmer» ja 1989. aastal osatäitmise eest linateoses «Rain Man».

Kaks korda abielus olnud Hoffmanil on kuus last, nende seas ka 34-aastane poeg Jake, kes on samuti näitleja ja režissöör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles