Jumalat eitanud venelast võib oodata vanglakaristus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Venemaal hakkas 2013. aastal kehtima seadus, mille kohaselt ei tohi kellegi usku ega religioossust solvata ja naeruvääristada. 

38-aastast venelast Viktor Krasnovi võib selle seaduse tõttu ees oodata ühe aasta pikkune vanglakaristus, kuna ta teatas sotsiaalmeedias, et jumalat ei ole olemas, edastab The Guardian.

Venemaal kehtestati usu solvamist keelav seadus pärast punkbändi Pussy Rioti skandaalset esinemist Moskva õigeusukirikus ja selle ansambli liikmed said vanglakaristuse.

Krasnov avaldas oma seisukoha, et jumalat ei ole olemas 2014. aastal humoristlikul leheküljel, kuid nüüd süüdistatakse teda vene õigeusklike, keda on vene usklike seas enim,  solvamises.

«Juutide muinasjutud, mille ühisnimetus on piibel, on täis jama ja nii ongi. Vähemalt minu jaoks, sest jumalat ei ole olemas,» teatas venelane.

Üks sama lehekülge kasutanud isik teatas Krasnovi seisukohast hiljem võimudele, viidates 2013. aastal kehtestatud usulist solvamist keelavale seadusele.

2015. aastal määras kohus Krasnovile ühe kuu pikkuse psühhiaatrilise uuringu psühhiaatriahaiglas, kus temaga tehti väidetavalt katseid. Ta pääses välja ilma, et teda oleks psüühiliselt haigeks tunnistatud.

Krasnovile esitati süüdistus jumalasalgamises 2015. aasta lõpul ja kohus tema üle algas esmaspäeval, 29. veebruaril.

«Ma ei saa aru, miks sotsiaalmeedias avaldatusse nii tõsiselt suhtutakse. Tundub, et Venemaal on vaja seadust, mis kaitseks ateiste,» nentis Krasnov.

Venemaal ootab ees kümneid inimesi internetis avaldatud mõtete ja seisukohtade tõttu kohus ja võimalik vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles