Suur õnn võib südant kahjustada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Šveitsis tehtud uuringu kohaselt ei pruugi südant kahjustada vaid viha, kurbus ja hirm, vaid seda võib teha ka suur õnn.

Suure emotsioonidetulvaga kaasnevad tavaliselt südamerütmi häired, stress ja hingamisraskused, edastab BBC.

Takotsubo kardiomüopaatia juhtumitest kolm neljandikku on tingitud kõrgenenud emotsionaalse seisundi tekitatud stressist ja selle puhul leiavad südame vasakus vatsakeses aset muutused.

Takotsubo kardiomüopaatia sümptomid on sarnased infarkti sümptomitele.

Šveitsi Zürichi ülikooli haigla uuringu kohaselt tekib igal 20. juhtumil südamekahjustus just suurest õnnest, kuid tavaliselt on need südameprobleemid ajutised ja neist paranetakse.

1750 patsiendiga tehtud uuring näitas, et kardiomüopaatia võib tekkida sünnipäeva, pulma, üle 50 aasta sõbraga kohtumise, vanavanemaks saamise, lemmikmeeskonna võidu, lotovõidu ja tomograafiauuringu puhul, milles teatatakse, et patsient on täiesti terve.

Uuringu kohaselt tabab positiivsusest tingitud südameprobleem enim menopausi läbinud naisi, kuid see võib tekkida ka meestel ning mõlemast soost noortel.

«Uuring näitas, et kardiomüopaatiat võivad tekitada erinevad olukorrad ning selle sündroomiga patsiendid ei ole enam klassikalised «murtud südamega» inimesed, keda on tabanud midagi negatiivset, sest ka positiivne võib sama põhjustada,» selgitas arstiteadlane Jelena Ghadri.

Ta lisas, et kui mõni patsient tuuakse esmaabisse infarktinähtudega, siis ei tasu meedikutel otsida põhjust negatiivsuses, vaid pilk tasuks pöörata ka patsiendi elu õnnelikumale poolele.

Arsti sõnul võivad nii negatiivsed kui positiivsed kogemused, millega kaasnevad kõrgendatud emotsioonid, viia südameprobleemideni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles