Kas viikingijuht Rollo oli taanlane või norrakas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rollo kuju Normandias Rouenis
Rollo kuju Normandias Rouenis Foto: Wikipedia.org

Norra arheoloogid avasid sel esmapäeval Prantsusmaal Normandias haua, milles on viikingijuhi Rollo järglaste säilmed, mille abil loodetakse saada selgust, kas Rollo oli taanlane või norrakas.

Norra ajaloolane Sturla Ellingvåg sõnas, et nad on Rollo teemaga tegelenud seitse aastat ning nüüd on saadaval luud, mis võimaldab DNA-testi, edastab The Local.

Rollo oli Normandia esimene viikingist valitseja, olles samas William Vallutaja vanavanavanavanaisa, kellest sai esimene normannide soost Inglismaa valitseja.

Norra-Islandi saagades kannab Rollo nime Ganger Hrólf ja neis on ta norrakas. Taani ajaloolaste sõnul on sealsetes kroonikates ta taanlane.

Jaanuaris andsid Prantsuse võimud Norra arheoloogidele loa avada ja uurida Rollo lapselapse Richard I ja lapselapselapse Richard II säilmeid Fécampi kloostris.

Eile eemaldati haudadest alalõualuud ja kaheksa hammast, millele tehakse Norras ja Taanis DNA-uuring ja mille abil loodetakse vastust, kes Rollo oli.

«Hammasteleid on tähtis, kuna neis võib säilida DNA väga pikka aega. Hambaid uuritakse nii Norra Oslo kui Taani Kopenhaageni ülikooli geogeneetika keskuses,» teatas ajaloolane, uurimisprogrammi sponsorfirma Samlerhuset Group esindaja Ole Bjørn Fausa.

Alles pärast DNA-analüüsi saab sajanditepikkune vaidlus Rollo päritolu üle lahenduse.

Fausa sõnul oli leitud sarkofaag väike, umbes sellise suurusega, kuhu mahuks laps.

«Kuna kloostrikirikus oli matmispaiku piiratud arv, siis püüti matta väikesele alale. Kõige tähtsamaks peeti luustikku ja selle tõttu võidi surnukeha kas tükeldada või siis keedeti liha selle küljest lahti. Meil on kindlaid andmeid nende teguviiside kohta. Kuna reieluu on kõige pikem luu, siis oligi vaja just nii pikka sarkofaagi, millesse sellises pikkuses luud mahuksid,» selgitas ajaloolane.

Fausa lisas, et kui Rollo tõesti on legendide Ganger Hrólf, siis see on Norra ajaloo seisukohast tähtis fakt.

«Brit kuningliku pere kauged esivanemad pärinevad Lääne-Norrast ja Rollo Norra päritolu lükkaks ümber, et Norra kuninglik pere ei ole Briti ja Taani kuninglike suguvõsadega võrreldes noorem ega vähetähtsam,» selgitas uurija.

Oletatavalt sündis Rollo umbes 846. aastal Lääne-Norras ja suri 932. aastal Normandias, ta maeti Roueni katedraali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles