Pildid: Michelangelo «Taavet» küüriti puhtaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia renessansikunstniku ja skulptori Michelangelo di Ludovico Buonarroti Simoni, kunstnikunimega Michelangelo kuulus marmorkuju «Taavet», mis asub Itaalias Firenzes Accademia di Belle Arti galeriis, küüriti puhtaks.

Kuna tegemist on õrna ja delikaatset käsitlemist nõudva kujuga, siis kasutasid restauraatorid tema puhastamiseks vaid kergeid harju ja sobivaid tolmuimejaid, mis kallihinnalist kunstiteost ei kahjustanud, edastab Reuters.

«Taaveti» puhastasmioperatsioon kestis viis tundi ja sellist puhastamist tehakse tavaliselt mitu korda aastas.

««Taavet» vajab «pesu» iga 2 – 3 kuu järel. Regulaarset puhastust on tehtud viimased 12 aastat, sest kui seda ei tehtaks, kahjustaks tolm ja mustus kuju,» teatas Firenze galerii juht Cecilie Hollberg.

Wikipedia: «Taavet» on aastatel 1501–1504 Michelangelo poolt loodud marmorskulptuur, mida peetakse üheks renessansiajastu meistriteoseks. Selle kõrgus on 5,17 meetrit.

Skulptuur kujutab alasti kuningas Taavetit. Erinevalt varasemast traditsioonist kujutada Taavetit pärast võitlust Koljatiga, otsustas Michelangelo kujutada teda valmistumas otsustavaks võitluseks.

Skulptuuri algne asukoht oli Firenzes Vana palee esisel platsil, tänapäeval asub see Accademia di Belle Arti galeriis Firenzes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles