USA presidendivalimiste superteisipäev: Trump läheb Clintonist mööda! (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: SCANPIX

Eesti ennustusportaali OlyBet koefitsientide järgi on tänaseks USA presidendivalimistel võidušansid pöördumas vabariiklaste kasuks, kusjuures Donald Trumpi parteisisest võitu võib prognoosida 80-protsendilise kindlusega.

Foto: SCANPIX

Täna, 1. märtsil on USA poliitika-aasta üks olulisemaid verstaposte – niinimetatud superteisipäev ehk tulised parteisisesed debatid paljudes osariikides, kus eelvalimistel on mõlema partei kandidaatidele saadaval korraga kõige rohkem valijameeste hääli.

«Ehkki Ameerika Ühendriikide presidendikandidaatide eelvalimisi on juba ka olnud ning tuleb ka edaspidi, siis ükski teine päev superteisipäeva kõrval ei anna sedavõrd selget signaali selle kohta, kui tugev on ühe või teise kandidaadi seis korraga erinevate osariikide toetajate lõikes,» lausus OlyBeti ennustuse juht Vladimir Dratsjov.

«Konkurents on läinud erakordselt põnevaks ja tänases kontekstis võime kindlalt öelda, et tulemust teeb paljuski ka meedia. Pikantne on seejuures just asjaolu, et ilma teevad mitte niivõrd eluaegse kogemusega raudsed poliitikud, vaid populismiga flirtivad meelelahutuslikud poliitikud, kes oma maitsekalt provokatiivse käitumisega kogu kaardipaki valijate peas segi paiskavad,» kommenteeris ta.

Ennustusportaali analüütikute hinnangul on Hillary Clinton ja demokraadid superteisipäeva eelsel lõpusirgel käest andnud pea 80 protsenti oma esialgsest edust ning nüüdseks edastavad nad vabariiklasi vaid ligikaudu 10 protsendiga. OlyBeti koefitsientides väljendatuna on see 1,57 demokraatidele ning 2,37 vabariiklastele.

«Kuid siin on üks oluline nüanss, mida ei saa kuidagiviisi alahinnata. Nimelt on eksperdid varem korduvalt rõhutanud asjaolu, et erinevalt Hillaryst on vabariiklase Donald Trumpi parteisisene võit juba superteisipäeva eel vaat et otsustatud – koefitsiendiks on 1,25 ehk tõenäosus on ligikaudu 80 protsenti,» märkis Dratšjov.

Foto: SCANPIX

Ehkki Dratšjovi sõnul suutis Trumpi parteisisene suurim konkurent Marco Rubio veel vaid mõne nädala eest seisu sisuliselt viigistada, siis viimased teledebatid on olnud väga ühepoolsed. «Mõnevõrra utreerides võib öelda, et nii Rubio kui ka kolmas vabariiklaste kandidaat Ted Cruz on viimasel ajal jätnud pigem mulje kahest poksikotist raskekaallase treeningul,» lausus Dratšjov.

Foto: SCANPIX

«Lõplikuks sotsiaalmeedia hitiks ning ühtlasi ka mõlemale Trumpi konkurendile osutus nokdauniks neljapäevane ülesastumine Houstonis, mille tulemusena on tänaseks päevaks Marco Rubio koefitsient vabariiklaste kandidaadiks saamisele 4 ehk tõenäosus ligi 20 protsenti. Ja Ted Cruzi võidu ebareaalsust rõhutab lootusetu koefitsient 41,» selgitas Dratšjov.

Hillary Clintoni seis on seevastu keeruline seetõttu, et parteisisene konkurent Bernie Sanders omab hetkseisuga koguni 40 protsenti tõenäosust – koefitsiendiga 2,5 – demokraatide kandidaadiks saamisel. «Seejuures on nende omavaheline võitlus muutunud rahva jaoks küllaltki igavaks ning loosungivaeseks, eriti kui kõrvutada seda Donald Trumpi igaõhtuste meediasõudega erinevates Ühendriikide nurkades,» märkis Dratsjov.

Dratšjovi hinnangul on praegusel hetkel kindlat lõplikku võitjat ennustada veel loomulikult raske. Ent panus Donald Trumpi presidendiks saamiseks koefitsiendiga 3 kõlab hetkeseisu arvestades väga hea võidulootuse ja tootlikkusena, lisas ta.

Tänavusel superteisipäeval peetakse mõlema partei eelvalimisi Alabamas, Arkansases, Georgias, Massachusettsis, Minnesotas, Oklahomas, Tennessees, Texases, Vermontis ja Virginias. Vabariiklastel on valimised veel ka Alaskal ja Wyomingis, demokraatidel Colorados. Vabariiklastel on mängus ligi pool parteisiseselt vajaminevast valijamehest; demokraatide puhul on saadaval umbkaudu kolmandik vajalikest häältest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles