Video: Oscari-gala õhtujuht Chris Rock sattus aasiaatide nalja tõttu kriitika alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Rock Oscari-gala õhtujuhina
Chris Rock Oscari-gala õhtujuhina Foto: Youtube

USA komöödianäitleja Chris Rock, kes selle aasta filmiauhindade Oscarite jagamise õhtujuht oli, tegi nalja ka asiaatide ja asiaatidest ameeriklaste kulul, sattudes selle tõttu karmi kriitika alla.

Inimõigusaktivistid süüdistavad õhtujuhti, et ta levitas rassilisi stereotüüpe, kui tutvustas kolme «raamatupidajat», kes kandsid smokingut ja osutusid Aasia juurtega lasteks, edastab BBC.

Samas on Rocki ülistatud selle eest, kuidas ta tuli toime asjaoluga, et sel aastal ei olnud Oscari nominentide seas ühtegi tumedanahalist näitlejat.

Rock tegi nalja, et ta luges kokku vähemalt 15 mustanahalist, keda oli näha tseremoonia avavideol enne kui algas «valgenahaliste auhinnajagamine».

Maailmas levinud arvamuse kohaselt on Aasias päritolu lapsed matemaatikas ja arvutamises maailma parimad ning seda näitas Rock tseremoonial naljana. Üks laps kandis juudi nime ja ka see oli natuke poliitikamaiguline.

Oli ka neid, kes arvasid, et asiaatidest noored ameeriklased olid viide Aasias laialdaselt kasutatavale lapstööjõule.

Inimõigusorganisatsiooni Asian Americans Advancing Justice esindaja Mee Moua arvates oli Oscari-gala Aasia laste teemaline nali kohatu, stereotüpiseerides asiaate ja aisaatidest ameeriklasi. Ta lisas, et tihti nähakse rassilist diskrimineerimist skaalal valgenahaline-mustanahaline, kuid tegelikkuses on selline diskrimineerimine laiem.

Moua lisas, et hoolimata Ameerika Ühendriikide liberaalsusest kiputakse siiski vähemuste hulka kuulujaid sildistama ja naeruvääristama.

Rocki esindaja Leslie Sloane teatas, et staar ei soovi Oscar-gala asiaatide nalja kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles