«Kodutunne» aitas naist, kes koges jõhkrat piinamist: karjusin appi, aga kedagi ei tulnud... (9)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutunne
Kodutunne Foto: Kanal 2

Esmaspäeval alustas Kanal 2s uut hooaega «Kodutunne», mille avalugu šokeeris isegi kogenud saatetegijaid.

«Kodutunne» tõttas appi noorele perele, kelle kodus lokkav hallitus ohustas laste tervist. Kohapeal avanes aga noore pereema Leleti lugu, mis räägib koduvägivallast ja piinamisest.

Saatetiim suundus Tartumaal elava noore pere juurde, et aidata võidelda tervist kahjustava hallitusega ja kinkida lastele uus ilus lastetuba. Lõbusa ja kokkuhoidva pere pealt ei paistnud esmapilgul kusagilt, millise tee on habras pereema Lelet läbima pidanud.

Umbes viie aasta eest tuli Leleti ellu mees, kes pealtnäha oli igati tore. Peagi keelas mees Leletil ära telefoni kasutamise ja üksi kodust väljas käimise, teiste inimestega suhelda võis naine ainult mehe juuresolekul. Hirmus, et vangistatud naine põgeneb, läks mees temaga isegi tualetti kaasa. 

«Ta sidus mind tooli külge kinni ja peksis mind nii läbi, et olin üleni potililla. Püksirihmapandlaga,» meenutas Lelet läbi pisarate. «Löögid tegi ta kehapiirkonda, et näha poleks. Näkku lõi vaba käega. Mu pea oli nagu pall, aga sinikaid ei olnud.»

«Kui laps kodus oli, siis ta tegi neid asju vannitoas. Ta võttis nõela ja torkis küünte alla. Ütles, et kui ma karjuma hakkan ja laps kuuleb, siis ta teeb lapsele viga.»

Karistamiseks leidis mees põhjust igast pisiasjast ja pääsu polnud ka lihtsalt vaikimisest. «Ta sülitas mulle näkku. Või vilistas mulle kõrva lähedalt. Karistuseks oli ka see, et pani mind dušinurka kinni ja lasi tundide kaupa külma vett.»

«Ühel hetkel sain aru, et see on vale, mis toimub. Oli õhtupoolik ja pidime magama minema, ma olin öösärgi väel ja väljas oli lumi maas. Ronisin aknast välja. Enne seda karjusin appi. Lootsin, et naabrid kuulevad. Ei mingit reageeringut. Ma kuulsin, et nad kõnnivad. Jooksin välja ja karjusin seal appi. Laps oli sel ajal mu vanemate juures. Nägin, et inimesed käivad akende peal... Mõni tuli rõdu peale. Ja mitte keegi appi ei tulnud,» kirjeldas ta.

Lelet ei jõudnudki kaugele joosta, mees jõudis järele, surus näoli lumme ja lohistas ta juukseidpidi korterisse tagasi. 

Leleti pere ja sõbrad vägivallast ei teadnud, sest mees viibis kogu aeg tema kõrval.

Leleti kooselu sadistiga kestis peaaegu aasta. Saates räägitud näited olid vaid osa Leleti igapäevasest kannatusest. Teda on ka näiteks auto pakiruumis metsa sõidutatud ja seal vaeseomaks peksnud.

Foto: Kanal 2

Ühel päeval leidis ta võimaluse ja põgenes aiamaale ema juurde, kellele ta lõpuks kogu loo rääkis. Selgus, et mees on naistega ka varem samamoodi teinud, kuid keegi pole julgenud politseisse minna.

Mees vahistati 12 päevaga. Karistuseks sai ta kaks aastat ja kaks kuud, millest kaks kuud istus vahi all. Kokku istuski mees vangis vaid kaks kuud.

«Ta oli ju karistamata. Ta tunnistas oma süüd, et ta oli nii käitunud. See kõik aitas kaasa, et ta saab nii vähe.»

Nii kergelt pääses Leleti piinaja ka seetõttu, et politsei tahtis kuupäevaliselt teada, millal ja mida mees talle tegi. Aga kui paljud taipaks sellises õuduses detailset päevikut pidada? Nii oskaski naine kuupäevaliselt meenutada vaid viimase kuu piinamisi ning kahjuks võttis õigussüsteem aluseks vaid need, arvestamata, et vägivald oli kestnud kümme korda kauem.

Leleti lugu tuli šokina kogu saatemeeskonnale, kes nagu paljude teistegi perede puhul, läks appi kodu remontima. 

«Kodutunde» saatejuhi Signe Lahteini sõnul otsustati pere aidata just laste tervise tõttu, mida hallitus ohustas. Kohapeal selgunud lugu vapustab saatejuhti veel tänagi. 

«See tuli Leleti seest nagu paisu tagant. Teda kuulates käis mul vappekülm üle selja,» meenutab Signe Lahtein seda kohtumist. Leletit kirjeldab saatejuht kangelasena, kes vaatamata karmile kogemusele on leidnud taas õnne ja elab uue mehe Edgari ja kahe lapsega rahulikku pereelu. «Sellisest kogemusest võinuks jääda nii tugev trauma, et inimene ei usaldaks enam iial mitte kedagi. Lelet on aga suutnud oma eluga edasi minna. Selle väikese noore naise sees on peidus ikka imetlusväärne jõud!»

Leleti elus on mees, kes hoiab teda väga. 
Leleti elus on mees, kes hoiab teda väga. Foto: Kanal 2

«Kodutunde» on Kanal 2s esmaspäeviti kell 20:30.

Täispikk intervjuu Leletiga.

Posted by Kodutunne on Monday, February 29, 2016
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles