Video: 200-aastased Ungari muumiad näitasid, et vähk ei ole tänapäeva haigus (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari muumia
Ungari muumia Foto: Youtube

Iisraeli teadlased uurisid Ungarist 18. sajandist pärit muumiaid, mis näitasid, et vähk ei ole tänapäeva haigus, sest neilt leiti pärasoolevähile viitavat.

Uurijate sõnul seostatakse tänapäeval vähki toidus sisalduvate lisaainetega, toidu liigse töötlemise, vähese liikumise ja teist nüüdiselu faktoritega, kuid pärasoolevähki esines ka varasemal ajal, kui keskkond ja toit olid praegusest erinevad, edastab foxnews.com.

 «Pärasoolevähk on nüüdismaailmas üks levinumaid haigusi, mille puhul mängib ka geneetika rolli. Meie eesmärgiks oli uurida, kas ka varasemal ajal leidus seda haigust ja kui levinud see oli. Esitasime küsimuse, kas seda vähihaigust saab seostada vaid nüüdisajaga,» selgitas Iisraeli Tel Avivi ülikooli kliinilise mikrobioloogia ja immunuloogia instituudi teadlane Rina Rosin-Arbesfeld.

Teadlased uurisid 1995. aastal Ungarist Vacist dominikaani kiriku krüptist avastatud rohkem kui 265 muumiat. Seda krüpti kasutati 1731 – 1838 keskklassi perede ja kirikutegelaste matmiseks ning sealse madala temperatuuri, hea ventilatsiooni ja vähese niiskuse juures toimus surnukehade looduslik mumifitseerumine.

70 protsenti seal olnud surnukehadest mumifitseerus täielikult või osaliselt, võimaldades teadlastel neid uurida.

Muumaid asuvad nüüd Budapestis Ungari loodusmuuseumis.

Rosin-Arbsefeldi sõnul uuris ta koos kolleegidega nende muumiate kudede abil genimutatsioone, mis viitavad pärasoolevähile. Teadlased võtsid 20 muumialt 51 koeproovi.

«Uuring näitas, et ühel muumial oli kindlasti ja teistel tõenäoliselt geneetiline eelsoodumus vähi tekkeks. See tähendab, et pärasoolevähki haigestuti ka varem, enne tänapäeva. Selle kinnitamiseks on vaja teha lisauuringuid veel suurema hulga muumiatega,» lisas teadlane.

Uuringus osalenud teine teadlane Israel Hershkovitz lisas, et koeuuringud kinnitasid pärasoolevähi esinemist 18. sajandil.

«Väga vähesed haigused tekitavad skeletile kahju, pehmed koed on need, mis kahjustada saavad ja haiguse kohta tõendeid säilitavad,» teatas Hershkovitz.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles