Video: California Surmaorus on õitemeri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
California Surmaoru õied
California Surmaoru õied Foto: Youtube

Ameerika Ühendriikides Californias asuvat Surmaorgu tuntakse kui maailma ühte kuivemat paika, kuid siiski sajab seal ka vahel vihma, mille tõttu saab näha õitemerd.

Surmaoru rahvuspargi idaosas sadas möödunud oktoobris võrdlemisi palju vihma, mille tõttu soolane ja liivane pinnas on nüüdseks õitega kaetud.

Ekspertide sõnul nähti viimati nii paljusid taimi korraga õitsemas 2005. aastal.

Surmaoru rahvuspargi töötaja Alan Van Valkenburgi, kes on piirkonnas elanud ja töötanud 25 aastat, sõnul on iga selline õitsemine selles karmi kliimaga paigas erakordne.

«Nägin esimest Surmaoru õitemerd 1998. aastal ja mul oli siis ning on ka nüüd raske uskuda, et selles väga ebasõbralikus kohas võib selline õitsemine aset leida,» teatas ameeriklane.

Tavapäraselt sajab Surmaorus aastas umbes viis sentimeetrit vihma, kuid möödunud aasta oktoobri sadu saab pidada paduvihmaks, sest siis sadas viie tunni jooksul mitmekordne vihmakogus.

Rahvuspargi lehekülje teatel hakkasid siis üsna kiiresti õied tekkima ja kuival alal on ikka veel õisi näha.

Varem on sellised õitsemised toimunud kliimailmingu El Niño tippajal 1998. ja 2005. aastal, mil Surmaorus sadas tavapärasest rohkem vihma nagu ka nüüd.

El Niño nihutab Surmaoru talviste ja kevadiste tormide aega nii, et sajud toimuvad nihkega, andes taimedele võimaluse nende õigel õitsemistsüklil õide puhkeda.

Ekspertide sõnul kasvavad Surmaorus taimed, mis suudavad karmides tingimustes ellu jääda tänu sellele, et nad ei ole maapealsed taimed, vaid pinnases olevad ja vihma ootavad seemned.

«Vihm paneb nad pinnast nina välja pistma ja õitsele puhkema. Kui saabub jälle kuum ja kuiv aeg, kaovad nad pinda tagasi ja muutuvad väikeseks,» selgitasid eksperdid.

Koos õitega saabuvad mitmed putukad ja linnud, kes neid tolmeldavad ja keda kuumal ajal tavaliselt näha ei ole.

Surmaoru kaitseala juhi Mike Reynoldsi sõnul on nüüd parim aeg Surmaoru külastamiseks, sest saab näha erinevat värvi õitemerd.

Wikipedia: Surmaorg (inglise keeles Death Valley) on Ameerika Ühendriikide California osariigis Mojave kõrbes asuv org, kus asub USA madalaim punkt, mis on 86 meetrit merepinnast madalamal.

10. juulil 1913. Aastal registreeriti seal maailma kõige kõrgem temperatuur looduses – 56,7 kraadi. Tegemist on väga sademetevaese paigaga, kus aastas sajab alla 50 millimeetri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles