Mehed, kes soovivad tööl edutamist, peaksid sammud jõusaali seadma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mehed peaksid unustama intelligentsuse, kogemuse ja nutikuse, sest karjääri aitab edendada hoopis heas sportlikus vormis olemine.

Ameerika Ühendriikide California ja Oklahoma ülikooli psühholoogide uuring näitas, et eelkõige edutatakse tööalaselt neid mehi, keda peetakse kehaliselt tugevaks ja seega liidrirolli sobivamaks, edastab The Telegraph.

Samas liiga lihaselisi mehi peetakse väga agressiivseks ning see võib kahandada nende võimalusi liidriks saada.

Teadlased lasid katsealusteks valitud meetel teha hüdraulilise dünamomeetriga harjutusi, mille abil mõõdeti nende käe- ja rinnalihaste tugevust.

Pärast seda tehti meestest fotod, millel on näha nende rinna, õlgade ja käte lihaseid.

Siis näidati neist tehtud pilte veel ühele katsealustegrupile, mis koosnesid nii meestest kui naistest ja neil paluti hinnata piltidel olevate meeste jõulisust ja seda, kas neid võidakse tööl edutada.

Katses küsiti näiteks: «Kas sellest isikust saaks hea juht?» ja «Kui hästi saaks ta teiste juhtimisega hakkama?»

Ilmnes, et füüsiliselt tugevamaid mehi peeti paremateks juhikandidaatideks ja neile ennustati tööalast edu.

Psühholoogid tegid veel teise katse, milles nad uurisid atraktiivsust ning töötlesid katsealustest meestest tehtud fotosid, muutes neid kas lihaselisemaks või vähendasid lihaseid.

Nad panid väheste lihastega mehe pea ihaselise keha otsa ja vastupidi. Ka siis ilmnes, et tugevate lihastega kehaga mehi peeti paremateks liidriteks.

Psühholoogid tegid veel kolmanda katse meeste pikkust alust võttes, fotografeerides kolm meestegruppi, millest esimeses oli kaks pikka kasvu ja kaks lühikest kasvu meest, teises grupis oli kaks lühikest kasvu ja kaks pikka kasvu meest ja kolmandas grupis oli neli meest, kes kõik olid sama kasvu.

Pilte näidati teisele katsealuste grupile, kes pidid jällegi ütlema, millised mehed sobivad enim juhtideks. Tulemuseks oli, et vaatajad hindasid pikemat kasvu ja suuremate lihastega mehi paremateks juhtideks.

See on korrelatsioonis evolutsiooniteooriaga, et sajandite jooksul kasutasid mehed vastaste allasurumiseks jõudu, kuid see kehtib alateadlikult ka tänapäeval.

«Tuleb siiski rõhutada, et liiga suurt lihasmassi peetakse tänapäeval agressiivsuse märgiks ja need mehed ei pruugi tööalaselt nii edukad olla kui keskmiselt lihaselised mehed,» selgitasid teadlased.

Psühholoogid rõhutasid, et jõulisus ja lihaselisus kehtib vaid meeste kohta, naiste karjääriedus see rolli ei mängi.

Uurijate sõnul mängib jõulisus rolli, kuid sama tähtis on juhtide puhul ka psühholoogiline moment, nad suudavad end kehtestada ja selle tõttu aktsepteeritakse neid liidritena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles