Teadlase sõnul lahendas ta kummalise kosmilise heli saladuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ameerika Ühendriikide Florida St. Petersburgi kolledži teadlase Antonio Parise sõnul lahendas ta mõistatuse, mille üle mitu põlvkonda kosmoseteadlasi on pead murdnud.

Kosmosest mõistusliku elu otsiva SETI projekti astronoom kuulis 15. augustil 1977 Ohio ülikooli Big Ear raadioteleskoobi abil tugevat mõistatuslikku heli, mis tuli Amburi tähtkujust, edastab news.com.au.

Astronoom Jerry Ehmani teatel kestis signaal umbes 72 sekundit, kuid hiljem ei ole seda enam kuuldud.

Paljud kosmoseuurijad arvasid siis, et tegemist on esimese tõendiga, et maavälised olendid tahtsid Maaga kontakti võtta.

Heli oli sagedusel 1420 megahertsi, vastates lainepikkusele 21 sentimeetrit. Tegemist on kosmilise sagedusega, milles universumi levinum element, vesiniku aatomid neelavad ja kiirgavad energiat.  

Nüüd teatas mainekas teadlane, et ta lahendas selle 72 sekundit kestunud heli saladuse.

Antoniop Parise sõnul tekkis tal heli vastu huvi möödunud aasta juulis ja tema arvates on kaks võimalikku allikat, kust see signaal tuli.

Ta vaatas läbi NASA andmed 1977. aasta komeetide kohta ja leidis kaks võimalikku «süüdlast».

«Need kaks komeeti olid 1977. aastal paigas, kust signaal saadi. Seega võivad need olla heli tekitajaks,» teatas Paris.

Teadlase sõnul jõuavad need komeedid «kuriteopaika» tagasi 2017. ja 2018. aastal ehk mitte enam koos.

Parise teatel liigub komeet 266P/Christensen helitekitamispaigas 2017. aasta jaanuaris ja komeet P/2008 Y2 (Gibbs) umbes üks aasta hiljem.

Olukord ei kopeeri siis 1977. aastal aset leidnut, kuid need kaks komeeti võivad siiski anda vihjeid kummalise heli tekke kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles