Rootsi pubi süüdistatakse asüülitaotlejate diskrimineerimises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Rootsis
Põgenikud Rootsis Foto: SCANPIX

Rootsis Kalmaris asuvat pubi süüdistatakse asüülitaotlejatest Lähis-Ida ja Aafrika päritolu isikute diskrimineerimises.

Krögeri pubi sattus Rootsi meedia hammaste vahele pärast seda, kui pubikülastaja teatas Twitteris, et see meelelahutus- ja joogikoht ei luba sisse «kahtlase välismaise välimusega isikuid» ning pubi uksel on vastav silt, edastab The Local.

24-aastase Marcus Lesseure`i teatel küsisid pubitöötajad neile kahtlasena tundunud isikutelt passi ja kui näidati Süüria passe, siis neid isikuid ei teenindatud.

Lesseure´i kaaslanna, 24-aastane Johanna Andersson lisas, et ka tema pani tähele, kuidas pubitöötajad osasid kliente diskrimineerisid ja isegi välja viskasid.

«See oli ksenofoobiline käitumine. Rootsist väljapool sündinuid igatahes seal näha ei tahetud. Küsisin pubi juhilt, et mille alusel nad kliente valivad ja mulle vastati, et passi alusel. Hollandi turistid on teretulnud, kuid Süüria passi omanikud mitte,» lisas rootslanna.

Pubi juht Tellis Agrotis selgitas hiljem meedias, et nende poliitika ei ole rassistlik ega diskrimineeriv. Nad teenindavad isikuid, kellel on korralikud passid, kuid mitte neid, kellel Rootsi migratsiooniamet on väljastanud ajutised dokumendid.

«Kõik võivad meie pubi külastada, kellel on pikaajalised kehtivad dokumendid. Me ei eelista Rootsi passi omanikke, ootame kõiki, kellel on korras dokumendid meie joogikohta meelt lahutama. Need aga, kellel on ajutised dokumendid, on kahtlust äratavad ja need meie juures teretulnud ei ole,» selgitas pubijuht.

Ta lisas, et kui nad lubavad pubisse illegaale, siis on suur oht, et nad kaotavad tegevusloa.

Rootsi saabus möödunud aastal rekordilised 163 000 pagulast ning sel aastal võib veel saabuda umbes 100 000. Rootsi on karmistanud massimigratsiooni tõttu nii piirivalvet kui sisserännuseadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles