Hääl reedab nii mõndagi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Väljaanne Psycholgy Today teatel reedab hääl eelkõige kolm asja - romantilist huvitatust, meestel kehasuurust ja naistel viljakust.

Hääl reedab, kas oled romantiliselt huvitatud – psühholoogide sõnul muutub inimese hääletämber vastavalt sellele, kas räägitakse sõbra või isikuga, kellest ollakse romantiliselt huvitatud. USAs tehti uuring 24 katsealusega, kes pidid helistama nii lähedasele sõbrale kui silmarõõmule, kellega oli äsja romantiline suhe alguse saanud. Nad pidid mõlemal korral küsima lihtsa küsimuse: kuidas käsi käib ja mis teoksil? Telefonikõned salvestati ja teadlased kuulasid need hiljem üle.

Ilmnes, et kui katsealune helistas kallimale, siis ta hääl muutus pehmeks, hellaks ja sensuaalseks, sõbraga suheldi robustsemalt ja igapäevasemalt. Mõnel juhul suutsid uurijad juba paari sekundiga teha kindlaks, kellel katsealune helistas.

Seega tasub kõrvad hoida lahti, sest hääletämber ja rääkimisviis reedavad, kellele helistatakse.

Hääl reedab suurust ja tugevust – see tähelepanek puudutab mehi. Teadlased kuulasid 50 mehehääle lindistusi, lisaks mõõdeti nende kolju, kaela, õlgade ja rinna ümbermõõt kui ka pikkus. Ilmnes, et madalama häälega mehed olid suuremad ja kogukamad, eelkõige nende ülakeha oli tugevam.

Hääl reedab viljakust – see tähelepanek käib naiste kohta. Mitmetes uuringutes täheldati, et naiste hääl muutub ovulatsiooniperioodil kõrgemaks. Teadlased uurisid 69 naise hääle kõrgust ja madalust nende menstruaaltsükli jooksul. Evolutsioonipsühholoogia kohaselt on naise kõrge hääl seksikas, viitab viljakusele ja mehed peavad seda naiselikuks.

Psühholoogid on märganud, et naised muutuvad väga seksapiilseks, kui rasestumisvõimalus on suurim. Tegemist on fenomeniga, mis on alateadlik, kuid samas bioloogilise tagapõhjaga.

Viljakas tsüklis olevad naised meigivad end seksapiilsemaks ning liiguvad pehmemalt ja sensuaalsemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles