Varsti ei pea Prantsusmaal pärast tööaega tööga seotud kõnedele ja e-kirjadele vastama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Prantsusmaal hakatakse märtsis arutama seaduseelnõu, milles käsitletakse vabal ajal tööga seotud telefonikõnedele ja e-kirjadele vastamist.

Prantsusmaal on Euroopas üks lühemaid töönädalaid, kuid nüüd tahetakse tõmmata töö- ja vaba aja vahele väga täpne piir, edastab The Local.

Prantsusmaa ametiühingute sõnul on tänapäevased nutiseadmed ja digitaaltehnika tekitanud olukorra, et töötajad peavad ka vabal ajal tegelema tööga, kuid tasu nad selle eest ei saa.

Osa firmasid on lahendanud olukorra nii, et töötajad ei saa vabal ajal tööga seotud kirju, sest need blokeeritakse.

Üks sellistest firmadest on Prantsusmaal tegutsev Orfea Acoustique insenerifirma.

«See ei ole tekitanud meie firma tegevusele probleeme. Ilmnes hoopis vastupidine, sest hästi väljapuhanud töötajad on efektiivsemad ja loomingulisemad,» teatas firmajuht Frederic Lafage.

Prantsusmaal on alates 2000. aastast kehtinud 35-tunnine töönädal, mille eesmärgiks oli ärgitada firmasid palkama rohkem tööjõudu.

Uusi töökohti tekkiski tänu riiklikele toetustele, kuid samas tõi see kaasa bürokraatia kasvu.

Uue seaduse eesmärgiks on kasvatada töötamise efektiivsust, kuid sellisel viisil, et töötajate õigused oleks kaitstud.

Prantsusmaal tegutsevate rahvusvaheliste firmade teatel on seal regulatsioonidedžungel, milles on raske orienteeruda. Prantsusmaal ei plaanita loobuda 35-tunnisest töönädalast, kuid tahetakse täpsustada, milline on töö- ja vabaaeg.

Kui uus seadus heaks kiidetakse ja võimude poolt allkirjastatakse, siis peaks see Prantsusmaal hakkama kehtima 2017. aasta juulis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles