Briti «Pompeist» leiti pronksiajastu ratas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ibtimes.com

Briti arheoloogid leidsid Cambridgeshire`is asuvast niinimetatud Fenlandi Pompeist pronksiajastust pärit ratta, mis on valmistatud tammeplankudest.

Asjatundjate hinnangul on see 3000 aasta vanune ratas Briti saartelt leitud iidsetest ratastest kõige suurem ja kõige paremini säilinud, edastab The Guardian.

«Väljakaevamispaik on meile jätkuvalt üllatusi valmistanud, kuid me ei osanud oodata hästi säilinud pronksiaegset tammepuust ratast. Siit leitud esemed on välja ilmunud mitmekaupa, seega ei saa välistada, et me leiame veel ühe ratta, mis võib veelgi paremas seisundis olla,» teatas väljakaevamiste juht Mark Knight.

Ratas leiti Nene jõe harujõe äärsest iidsest inimasulast, mis kunagi tules kannatada sai, sest ka rattal on põlemisjälgi.

Arheoloogid jõudsid pronksiaegsete objektide jälile kohaliku farmeri abil, kes paigas käis savi kaevandamas ja leidis sealt inimvalmistatud puidust objekte.

Uurimine näitas, et 3000 aastat tagasi lahvatas külas tulekahju, mis võis alguse saada lahtisest tulest, millel süüa valmistati. Tuld ei suudetud kustutada ja asula põles maha. Majajäänused jäid pinnasesse või langesid lähedal asuvasse jõkke.

Ellujäänud elanikud jätsid paiga maha ja see mattus mulla-, taime- ja savikihi alla, milles puitosad võrdlemisi hästi säilisid. Lisaks leiti loomaluid, tules kõrbenud savipotte, milles on toidujäänused, tekstiile, ehteid, puitpinke ja -kaste, puidust lauannõusid, odasid, nugasid ja teisi relvi.

Paigast leiti kolju, mis kuulub naisele, kes võis tulekahjus hukkuda ja oma elukoha lähedale mutta ja savisse jääda. Naise hambaid uuritakse laboratoorselt, et saada ta elu ja hukkumise kohta detaile teada.

Suurbritannias leiti eelmine proksiaegne ratas Flat Fenist, kuid see oli nüüdsest leiust väiksem ja viletsamalt ehitatud. Flat Fen ei ole tegelikult inimasustuspaik, vaid matmispaik ja selle tõttu arvatakse, et see ratas ehtitati kiiruga hauapanuseks.

«Omal ajal oli Fenland Briti saarte üks jõukamaid ja õitsvamaid paiku. Tänapäeval on põhirõhk sellistel suurtel ja kuulsatel paikadel nagu Stonehenge, kuid on alasid, mis on huvitavamad. Siin asus kunagi majanduskeskus, mitte Stonehenge`is,» selgitas arheoloog Knight.

Ratas leiti puidust põrandalt, mis võis olla majapõrand ning ratas võis selle maja seinal rippuda.

«Mu kõhutunne ütleb, et millalgi  3000 aastat tagasi oli maja juures vanker, millel puudus üks ratas, mis oli parandamiseks majja viidud,» lisas ekspert.

Arheoloogi sõnul annavad leiud piisavalt hea pildi, kuidas Briti saartel pronksiajastul elati.

Pronksiajastu kultuuri inimesed kasvatasid mitut sorti vilja, lambaid ja lehmi. Sellele viitavad nii vilja kui loomaluude fossiilsed jäänused. Samuti on leitud viiteid hobuste kasutamise kohta transpordis.

Ala uurimine maksab 1,1 miljonit naela ja seda finantseerib organisatsioon Historic England, mis tegeleb Ühendkuningriigi kultuuripärandi säilitamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles