Kultusfilmid, mida peab nägema ehk vabaduse friikartulid möllavad Kinos Sõprus

Irene Tambek
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reþissöör Quentin Tarantino jumaldab ägedaid tüdrukuid, filmisõbrad aga tema uut linateost «Surmakindel».
Reþissöör Quentin Tarantino jumaldab ägedaid tüdrukuid, filmisõbrad aga tema uut linateost «Surmakindel». Foto: Kaader filmist

Ssel aastal 5. juubelit tähistav Ameerika kultusfilmide festival FREEDOM FRIES tuleb eriti jõulise programmiga. 25.02.–02.03.2016 tuuakse kinos Sõprus linale laiahaardeline valik Ameerika põrandaaluse kino paremikust. Puudu ei jää nii skandaalsetest, poliitilisest kui pöörastest teemadest. 

Et jõuda kultusfilmi staatuseni, peab film olema midagi rohkemat kui ainult kinokogemus. Ekraanile jõudvates filmides võib alltekstina leida vastuseisu käibel olevatele kultuurilistele ja poliitilistele trendidele. Ja isegi kui neid ei leia, on tunda filmitegijate tahet teha midagi teistsugust. Erinemise tahe ilmneb ka vormis - katsetused meediumi endaga on toonud fenomenaalseid tulemusi.

David Lynchi hallutsinogeenne ‘Blue Velvet’ on ehe näide sellest, kuidas tekib geniaalne film, kui autorile on antud vabad käed. Quentin Tarantino ‘Reservoir Dogs’ sümboliseerib murrangut, mille käigus kultusfilm jõuab massideni ja saavutab peavoolu heakskiidu. Tommy Wiseau koheselt kultusklassikaks tituleeritud ‘The Room’ kuulub kategooriasse “nii halb, et juba on hea”. Godfrey Reggio suurejooneline ‘Koyaanisquatsi’ räägib modernsetest fenomenidest pildikeeles ja filmi saadab Philip Glassi suursugune heliriba. Programmis leidub veel John Schlesingeri ‘Midnight Cowboy’, mis on Ameerika kino uue laine lipulaev. Näitamisele tuleb ka Ameerikat ja hipiliikumiset sümboliseeriva suursündmuse dokumentaalmaterjalidest vändatud kroonika ‘Woodstock’. Programmi rikastab Paul Sharitsa retrospektiiv, kelle radikaalne filmikäsitlus on prelüüd meediumitele, mis on tänapäeval tuntud kui muusikavideo ning reklaamvideo. Suurele ekraanile tuuakse kollaaž tema lühifilmidest ja 2015. aastal valminud dokumentaalfilm.

Rariteetsed ja eksklusiivsed hitt-kultusfilmid linastuvad vaid korra. Festivali piletid hinnaga 6€ on müügil Piletilevis ja Sõpruse kino kassas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles