Selgusid Apollo lugejate möödunud aasta lemmikud raamatud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba kümnendat aastat järjest tunnustati Eesti suurima raamatukaupluste keti Apollo auhinnagaalal eesti kirjanikke, kelle raamatud valiti lugejate poolt möödunud aasta parimateks.

«Igal aastal lisandub Apollo sortimenti ca 4000 uut eestikeelset raamatut, mille seas on väga palju häid teoseid, mis väärivad esiletõstmist. Apollo raamatueksperdid koostöös Eesti Kirjastuste Liiduga tegid aasta alguses ära põhjaliku eeltöö ning valisid välja kuues kategoorias kokku 60 teost, mille seast lugejad selgitasid välja parimad,» rääkis Apollo müügi- ja turundusjuht Eha Pank. Pank lisas, et hääletus parimate eesti autorite ja raamatute välja selgitamiseks toimus nagu varasematel aastatelgi apollo.ee kodulehel. Lisaks said kõik soovijad esmakordselt hääletada ka Apollo kauplustes kohapeal. Parimad autorid ja teosed selgusid enam kui 5000 lugeja hääle põhjal. 

Pank rääkis, et hääletajatelt paluti ka tagasisidet, et teada saada, mida tarbijad möödunud aasta teostest arvavad. «Suur osa lugejatest hindas, et möödunud raamatuaasta oli huvitav, mitmekesine, täis üllatusi ning pakkus väga palju meeliülendavaid lugemiselamusi,» võttis ta lugejate arvamused kokku. 

Parimad Eesti autorite raamatud selgitati välja ilukirjanduse, luule, eluloo, lasteraamatu, aimeraamatu ja käsiraamatu kategoorias.

Eesti autorite luule kategoorias valisid lugejad enda lemmikuks Doris Kareva «Perekonnaalbumi», kelle edu teiste nominentide ees oli Panki sõnul silmmärgatav.

Ilukirjanduse kategooria rahva lemmik on raamat eestlase elust – enim hääli sai Olavi Ruitlase «Vee peal», rääkis ta.

«Lasteraamatute kategooria puhul peab esile tooma, et mullused parimad lasteraamatud kirjutasid mehed. Rahva lemmikuks osutus Andrus Kivirähki «Oskar ja asjad», mis hoolimata hilisest ilmumisajast sai kiiresti populaarseks,» ütles Pank.

Elulooraamatute kategoorias on alati olnud tihe rebimine, nii ka tänavu. «Nimekirja vaadates hakkab silma eestlaste muusikalembus – parimad raamatud on kas lauljast või on selle kirjutanud muusik,» täpsustas ta ning avaldas, et lugejad valisid ülekaalukalt oma lemmikuks alles aasta lõpus ilmunud Stig Rästa «Minu Kennedy».

Parimate aimeraamatute kirjutajad on tegelenud eestlase olemuse ja mälu jäädvustamisega, nentis Pank ning märkis, et lugejate lemmikuks kuulutati Valdur Mikita «Lindvistika ehk metsa see lingvistika». 

«Kui mullused parimad lasteraamatud panid kirja mehed, siis käsiraamatud on naiste pärusmaa. Märksõnad, mis võtavad kokku parimad 2015. aasta käsiraamatud, on toit, tervis ja naine,» rääkis Pank. Käsiraamatute kategoorias kuulutati eelmise aasta parimaks Merle Liivaku ja Hele-Mai Alamaa «Kahvliahvi kokaraamat».

Eesti autorite luule TOP 3

  1. «Perekonnaalbum» Doris Kareva, Verb
  2. «Vanad sõbrad» Hando Runnel, Ilmamaa
  3. «Kassitoome» Indrek Hirv, Ilmamaa

Eesti autorite ilukirjandus TOP 3

  1. «Vee peal» Olavi Ruitlane, ZA/UM
  2. «Litsid» Mart Sander, Ajakirjade kirjastus
  3. «Eluaegne» Mart Kadastik, Varrak
  4. «Täna on täna ja forever on forever» Margus Karu, Pegasus

Eesti autorite lasteraamat TOP 3

  1. «Oskar ja asjad» Andrus Kivirähk, Film Distribution
  2. «Karneval ja kartulisalat» Andrus Kivirähk, Varrak
  3. «Lotte Aabits» Janno Põldma, Heiki Ernits, Heli Prii, Maurus Kirjastus

Eestlane ja tema lugu TOP 3

  1. «Minu Kennedy» Stig Rästa, FD Distribution
  2. «Jaak Joala. Kuulsuse ahelad» Margit Kilumets, Hea Lugu
  3. «Karuks istus vangitornis… 1980 – aasta, mis raputas Eestit» Tarmo Vahter, Hea Lugu

Eesti autorite aimeraamat TOP 3

  1. «Lindvistika ehk metsa see lingvistika» Valdur Mikita, Välgi metsad
  2. «101 Eesti vana aja asja» Piret Õunapuu, Varrak
  3. «Mälumängupiibel» Arko Olesk, Tänapäev

Eesti autorite käsiraamat TOP 3

  1. «Kahvliahvi kokaraamat» Merle Liivak, Hele-Mai Alamaa, Pilgrim
  2. «Dr Levini toitumistarkused» Adik Levin, Pilgrim
  3. «Naiseks olemise kunst. Avasta naiselik vägi läbi arhetüüpide maagilise maailma» Katrin Saali Saul, Pilgrim

Eesti suurimasse meelelahutuskaupluste ketti Apollo kuulub 15 kauplust üle Eesti ning internetikaubamaja aadressil Apollo.ee. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles