Juhtum Saksamaal: üheaastane asüülitaotleja sai kirja, et peab lahkuma nädala jooksul

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksmaal ilmnes asüülitaotlejate perega kurioosne lugu, milles ühe aasta ja kaheksa kuune aüülitaotleja saadetakse kiirkorras riigist välja.

Edona nime kandev tüdruk sündis 20 kuud tagasi Sauerlandis vaid 11 päeva pärast seda, kui ta vanemad, albaanlased Eduart ja Franka Saksamaale jõudsid, edastab The Local.

Saksamaa migratsiooniamet saatis Edonale nüüd 11-leheküljelise kirja, milles öeldi, et tal on Saksamaalt lahkumiseks aega üks nädal.

Vanemate sõnul tahavad Saksa võimud saata Edona välja põhjendusega, et ta sündis Saksamaal ja teda ei ohusta ta vanemate sünniriigis Albaanias mitte keegi.

«Seda isikut ei ohusta tagakiusamine, mille tõttu ta asüüli ei saa. Ta sündis Saksamaal ning Albaanias ei ole tal mitte mingit ohtu. Kui isik ei lahku Saksamaalt vabatahtlikult, siis ta saadetakse välja sunniviisiliselt,» seisis migratsiooniameti kirjas.

Saksamaa meedia jõudis selle kurioossuse jälile ja lahkas seda. Tüdruku pere jaoks tähendab tema väljasaatmine seda, et ka ta vanemad ei saa Saksamaale jääda, sest lapsest loobumine ja Albaania sugulastele kasvatada andmine ei tule kõne alla.

Ahakirjanike arvates valitseb seoses põgenikekriisiga Saksamaa migratsiooniametis kaos, sest kõiki asüülitaotlusi ei jõuta korralikult läbi vaadata.

Migratsiooniameti esindaja Christoph Sanderi sõnul oleks nad pidanud väljasaatmiskirjad edastama ka tüdruku vanematele, kuid kogemata said vaid Edona.

Ta lisas, et Saksamaal kehtiva seaduse järgi ei saa alaealist üksinda välja saata, seda saab teha vaid koos vanematega.

Saksamaa migratsiooniameti teatel on varasemast läbivaatamisel 350 000 asüülitaotlust, millele 2015. aastal lisandus veel 400 000 asüülitaotlust.

2015. aastal kuulutas Saksamaa Albaani turvaliseks riigist, kust saabujatele enam asüüli ei anta.

Edona vanemad esitasid asüülitaotluse juba 2014. aastal, seega enne seda kui nimetatud reegel kehtima hakkas.

Pere elab Põhja-Reini-Westfaalis, mille juhtide sõnul on nad täielikult Saksa ühiskonda integreerunud. Mõlemal vanemal on täisajaga töö ja nad ei ela riigi abirahast. Nende kuueaastane poeg Edjon õpib algkoolis ning pereisa Eduart on kohaliku meeskoori populaarne laulja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles