Partnerite amet võib mõjutada, kas suhe jääb kestma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Partnerite amet ja tööaeg võib mõjutada, kas suhe jääb kestma või mitte ning kui kiiresti lahku minnakse.

Paarisuhtele peetakse riskideks, kui partnerid töötavad samal alal või nende tööaeg on ebaregulaarne, edastab BBC.

Psühholoogide sõnul on palju neid, kes leiavad partneri tööalaselt ehk mõlemal osapoolel on sama amet ja võib olla isegi sama tööaeg.

Esmalt võib see tunduda ideaalse variandina, kuna teatakse üksteise töö nüansse, aspekte ja karjäärivõimalusi.

Uurimine näitas, et pikemal ajaskaalal võib samal alal töötamine suhtesse mõra lüüa, kuna kõik on tuttav ja tüütavaks muutunud.

Just töö võib olla viimaseks ainsaks «õlekõrreks», mis partnereid ühendab, kuid samas käivitab see lahkukasvamisprotsessi. Suhet võib aidata sel juhul päästa see, kui partneritel on erinevad hobid ja osa vabast ajast nad veedavad lahus, kohtudes teiste inimestega. Uued ideed ja nägemused võivad rutiini vajunud suhte päästa.

«Tööst võib saada paarisuhte keskne element ja ülejäänud elutähtsad aspektid kas kaovad või nendega ei viitsita tegeleda,» selgitas psühholoog Gail Kinman.

Statistika kohaselt on enamikul advokaatidel ja farmeritel partner, kes on samalt tööalalt. Kõige vähem oli sama tööga partnereid neil, kes töötasid rahanduses, kaevanduses ja ehituses.

Psühholoogide arvates aitab suhte kestmisele kaasa, kui partnerid töötavad erineval elualal ja erinevates firmades.

Turunduses ja reklaamis töötavad isikud valivad sageli partneriteks näiteks loovinimesi, muusikuid ja näitlejaid. Samas politseinikud eelistavad äritegelasi ja investeerijaid.

Veel üks uuring näitas, et on elualade esindajaid, kes valivad partneriks selle, kelle tööalane tegevus on märgatavalt erinev, kuid arusaamad ja ellusuhtumine sarnane. Näiteks meesjuristidele pakuvad huvi naisarhitektid, pilootidele naisjuristid ja meessoost kriminaaluurijatele naisfarmatseudid.

Veel ilmnes, et partnerite samal tööalal töötamine tuleb kasuks, kui ollakse kirikutegelane, optik ja insener.

Paarisuhet võivad kahjustada liiga pikad tööpäevad, ületöötamine ja vahetustega töö. Psühholoogide arvates on kõige suuremaks ohuks ebaregulaarne tööaeg, kuna siis on partneritel raskem oma vaba aega ja tööaega ühtlustada.

«Ootamatud tööle kutsumised ja ajagraafiku pidev muutumine tekitab partneri ja perega veedatava ühisaja suhtes segaduse,» selgitas psühholoog Fran Davis.

Kui üks partneritest teeb kogu aeg ületunde, siis võib kaaslane tunda end kõrvalejäetuna.

Lisaks tööga seotud riskidele on veel teisi lahkuminekut ennustavaid aspekte, nagu näiteks väga kulukas pulm ja oskamatu rahakulutamine.

USA Emory ülikoolis uuriti 300 paari ning ilmnes, et need, kes kulutasid pulmadele keskmisest rohkem, läksid kiiresti lahku.

Parisuhet mõjutab ka see, kuidas partnerid on harjunud raha kulutama. Kui üks on väga kokkuhoidlik ja teine laristaja, siis on konflikti tekke tõenäosus suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles