Video: «tume Maa» vaadatuna 35 000 kilomeetri kauguselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Jaapani teadlased tegid Jaapani meteoroloogiaagentuurile kuuluva Himawari-8 ilmasatelliidi abil Maast pildid, millest pandi kokku video, millel on näha geovärvides «tumedat Maad» 35 000 kilomeetri kauguselt.

Himawari-8 satelliit on statsionaarselt Vaikse ookeani kohal, jäädvustades Jaapanit, Austraaliat ja teisi sealseid alasid.

Geovärvides «tumeda Maa» lumealad on valged, kuuvalguses öised maa-alad purpursed, suurlinnade valgus kollasega ning päevavalguses ja madala veega kohad nende õigetes värvides. Videos on võrdlus Maa tavapärastest värvidest.

Teadlaste arvates on see Maast kõige suurepärasem portree.

Piltide ja video tegemise aluseks võeti USA ookeani ja atmosfääri administratsiooni (NOAA) loodud meetod, mis kannab nimetust Simple Hybrid Contrast Stretch.

Selle puhul kasutatakse lihtsat algoritmi, mis aitab kombineerida erinevate spektrite sagedusribasid.  Geovärvid aitavad teadlastel paremini ja detailsemalt eraldada meie planeedi erinevaid osi.

Himawari-8 on üks kaksiksatelliitidest, mis jälgivad Ida-Aasia ja Vaikse ookeani lääneala, teine satelliit Himawari-9 saadetakse välja 2016. aasta keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles