PREMIERE’16: “Star”. Õnnetus ei hüüa tulles ehk viperused tantsulaval

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui vanarahvas käis välja tänaseks justkui kulunud vanasõna “õnnetus ei hüüa tulles”, ei võtnud ta seda ilmselgelt tühja koha pealt. Harv juhus pole ka see, et õnnetused juhtuvad just kõige ebasobivamal ajal. Soovidegagi, kaasa arvatud nn rahvapäraste tagurpidisoovidega – näiteks “pind päkka” -,  tasub ettevaatlik olla.

Ootamatu õnnetus tabas nimelt tantsukunstnikku Sylvia Kösterit, kes uute koreograafide sarja PREMIERE raames debüütlavastusega “Star” veel mitu etendust andma peaks. Nii täidab sel nädalal staari osa tantsukunstnik Raho Aadla, kes pidi Kösteri loodud rolli vaid paari päevaga omandama. Nii on tehtud kõvasti proovi ja selgitustööd. Enne kirurgilisele protseduurile tõttamist jagas Köster veel Sõltumatu Tantsu Laval, nõel päkas, oma värskele asemikule viimaseid näpunäiteid.

Kuidas siis mängiti lavastus nii kiiresti ümber ja miks otsustati Aadla kasuks? Köster põhjendab: “Olin siin vahepeal ka päris haige ja nii mõtlesin juba varem kõik tantsijad läbi, keda vajadusel enda asemel lavale panna. Raho mängib selle rolli välja, ta on kontsadega tuttav ja ta on ka etendusel käinud.” “Nagu küla koerale, nõnda koer külale. Sina asendad mind, mina asendan sind,” naljatleb seepeale Aadla.

Foto: Laura Arum-Lääts

Transformatsioon toimus väga kiiresti. Kui Köster on olnud seotud lavastusega pikema aja vältel uute koreograafide sarja PREMIERE raames, siis Aadla pidi tundmatus vees ujuma õppima vaat et silmapilgust. Ta räägib: “See on väljakutse. Üks asi on koreograafilise materjali selgeks õppimine ja sooritamine laval; teine asi, mis on minu jaoks palju tõsisem, on karakteri psühholoogiline läbielamine selgeks saada - miks ta üldse laval on ja niimoodi liigub, miks ta jõuab nendesse staadiumitesse, mis Sylvia on kokku komponeerinud. Tihti on see, et kui iseendale soolot teha, siis sa väga paljusid asju ei sõnasta enda jaoks ära, see tulebki loomulikult sinu seest. Kui aga keegi teine peab hakkama seda esitama… Kui ma ise teeksin samast teemast lavastuse, esitaksin selle ju teistmoodi, teeksin teised valikud, areng oleks teistsugune. Olengi palunud Sylvial palju seletada, miks see konkreetne karakter just nii laval käitub, kuhu ta jõuab ja mis tüüp ta on. Sylvia avas oma staari või tähe hingeelu. Mul ongi nüüd mõned tunnid aega selle üle järele mõelda.” “Olen väga põnevil. Loodan, et ei häbista end ega Sylviat,” lisab tantsija.

Raho Aadla on Sõltumatu Tantsu Laval tantsulavastuses “Star” täna ja homme. Olgu veel öeldud, et temaga koos ka Sylvia Kösteri kostüüm ja kontsakingad, mis on tal hulka paremini läbitöötatud kui ühel harilikul meesterahval. 

Vaata ka galeriid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles