Soome uuring: põgenikekriis tekitab slummistumise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Rootsis
Põgenikud Rootsis Foto: SCANPIX

Soome valitsuse tellimisel politseikõrgkooli poolt läbiviidud uuring näitas, et Euroopas, kaasa arvatud Soomes tekitab põgenikekriis slummistumise.

Uuringu kohaselt kaasneb suure sisserändega suuri julgeolekuohtusid ja kuritegevust, mida ei osata ette näha ja milleks ei olda valmis, edastab Helsingin Sanomat.

Uuringu teinud ekspertide Henrik Bobergi, Pirjo Jukaraineni ja Kari Laitineni sõnul on suurimad ohud seotud põgenike teise põlvkonnaga.

Uurijate sõnul on suur oht, et koos põgenikega kasvab kuritegevus ja mitmed piirkonnad, mis seni on olnud ohutud, muutuvad nii ohtlikeks, et isegi politseil on seal raskusi.

Nad tõid näitena Rootsi, kus liberaalse migratsioonipoliitika tagajärjel on palju põgenikke, kuid ka kuritegevust ja slumme.

«Rootsi politsei uuringu kohaselt on nii pealinnas Stockholmis kui veel mitmes linnas ja maakonnas piirkondi, mis on juba getostunud või getostumas just sisserändajate kuritegevuse tõttu. Kui Soomes ei suudeta seda ennetada, siis ootab näiteks Helsingit ja Turut sama saatus,» tõdes Jukarainen.

Soome migratsiooniuurijate arvates on Põhja-Euroopa intergatsiooniprogrammides palju puudujääke, mis on hakanud või hakkavad valusalt kätte maksma.

«Sisserännanud elavad kahe maailma piiril: ühel pool oma kultuuriruumist pärit inimesed ja kogukond ning teisel pool põliselanikud ja nende kultuur. On neid, kes si saa või ei suuda uue elukohamaa kultuuri ja norme omaks võtta ning keelt ära õppida. Need isikud jäävad harimatuse ja vaesuse lõksu, muutudes kas kurjategijate ohvriteks või saades ise kurjategijateks,» lisas Jukarainen.

Uurija rõhutas, et Soomes ja Rootsis elavate sisserändajate varanduslik kihistumine on väga suur ja aina suureneb.

«Soome puhul täheldasime, et eriti suur on siisetulekute ja jõukuse vahe Põhja-Aafrika ja Somaalia päritolu isikutel,» nentis Jukarainen.

Uurijate arvates peaks Soome helged pead leidma migratsioonikriisi innovatiivseid lahendusi.

«On selge, et kui kontrollimatu sisseränne jätkub aastaid, ei suuda ükski Euroopa riik sellega toime tulla ilma, et ei tekiks suuri ühiskondlikke probleeme. Rootsi on näide, millest kogu Euroopal on õppida,» tegid uurijad kokkuvõtte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles