Video ja pildid: merevaigust leitud eelajalooline taim on mürgitaimede ja ka kartuli eelkäija

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strychnos electri
Strychnos electri Foto: SCANPIX

Paleontoloogid avastasid Dominikaani Vabariigist leitud merevaigutükkidest eelajalooliseid fossiilseid lilli, mis uurijate teatel on nüüdisaegsete mürgitaimede eelkäijad, sisaldades mürki nagu strühniin. 

Ameerika Ühendriikide Oregoni ja Rutgeri ülikooli uurjate sõnul on tegemist Strychnos electri  liigi esindajatega, mille vanus on umbes 20 – 30 miljonit aastat, edastab foxnews.com.

Nad lisasid, et Strychnos electri on pärit õistaimede, asteriidide sugukonnast, millest hiljem tekkisid kartul, tomat, tubakas, petuunia ja kohvitaim, kuid samuti harilik strühniinipuu, millest saadakse väga mürgiseid alkaloide strühniini ja kuraaret. Neid aineid kasutatakse näiteks näriliste mürgis, bioloogilistes relvades, kuid need on tuntud ka krimiraamatutest, -filmidest ja –seriaalidest, kus neid on mõrvamiseks kasutatud.

Stühniin mängis näiteks rolli linateoses «Psycho», kus tegelane Norman Bates kasutab oma ema ja tema kallima tapmiseks strühniininga rotimürki.

«Merevaigust leitud iidsed fossiilsed taimed kasvasid kunagi neotroopilistes metsades, kus oli nii suuri kui väiksemaid puid, viinamarjataimi, palme, mitmeid metsaalustaimi ja veel palju muud,» nentis Oregoni ülikooli teadlane George Poinar.

Ta lisas, et sellised taimi sisaldavad merevaigutükid aitavad täiustada taimede evolutsiooni pilti hilisest kriidiajastust tertsiaarini.

«Need fossiilised taimed kuuluvad inimkonnale söögiks vajalikke taimi andnud asteriidide hulka, tekkides mitmeid miljoneid aastaid tagasi. Nad kasvasid neotroopilistes metsades kaua aega enne seda, kui Põhja- ja Lõuna-Ameerika mandrid ühendati Panama maakitsuse poolt,» selgitas Poinar.  

Asteriidid on meie planeedi üks suuremaid taimesugukondi, koosnedes kümnest sugukonnast, 98 perekonnast ja 80 000 taimeliigist. Need kokku moodustavad tänapäeva katteseemnetaimedest ehk õistaimedest kolmandiku.

Need taimed olid Maal miljoneid aastaid enne kui tekkisid imetajad ja ka inimesed.

« Kõik Strychnos taimed on mürgised, sisaldades erinevaid alkaloide. See mürk on neil ka kaitsevahend, kuna taimetoidulised loomad ei söö neid,» lausus asjatundja.

Tänapäeval on Strychnos taimi umbes 200 liiki ja nad pakuvad teadlastele huvi eelkõige neis sisalduvate mürkide tõttu, mida uuritakse uute ravimite väljatöötamise eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles