Oled laisk? Proovi Nia treeningut ehk kuula oma keha!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terase spordiklubis käib äge rebimine
Terase spordiklubis käib äge rebimine Foto: Terase Spordiklubi

Paljude inimeste jaoks võib treening tähendada ebameeldivat rassimist ja see on kahtlemata faktor, mis muudab ilusa ettevõtmise ruttu mõttetuks. Nia treening seevastu on algusest peale suunatud oma keha kuulamisele, ehk siis inimene teeb kõike nii, et ta tunneks ennast hästi nii treeningu eel, seda tehes kui ka pärast. 

Foto: MediaMarketing Est OÜ

Nia teeb eriliseks just nauding liikumisest ning korrastatus mõtetes. Sellest treeningviisist räägib Terase spordikeskuse treener Sirli Taniloo.

Kui oluline on, et inimese eluviis oleks tervislik? 

Tervislik eluviis on tervise aluseks, kohe päris kindlasti! Aga minu meelest keegi meist ei suuda olla pidevalt täiuslik ja tegutseda igal eluhetkel hästi eesmärgistatult, mistõttu ka tervislikkusega ei pea üle pingutama ja ennast süüdi tundma, kui ei suuda pidevalt olla kõiges "hästi tervislik". Kõike ikka mõistuse piires ja mõõdukalt, et säiliks nauding ja rõõm elust.

Õnneks tervislik eluviis toetab ennast ka ise, ehk kui oled juba tervislikult käitunud, siis keha ja meel hakkab seda sinult lisaks nõudma ja annab ise märku, kui midagi on puudu, kas siis toit on liiga ühekülgseks muutunud või liigud liiga vähe või on vaim väsinud, sest sa pole näiteks pikalt puhanud.

Nii et jääb ainult üle oma keha kuulata ja tema sõnumitega arvestada, siis säilib tervis justkui iseenesest. Kui vajad abi keha kuulamise oskuse arendamisel, siis Nia treening on selleks hea abimees, sest Nia liikumistehnika ongi üles ehitatud oma keha kuulamisele ja kuuldu järgi keha liigutamisele.

Mida võib pidada tervislikuks eluviisiks? 

Tervislik eluviis on minu meelest hästi mitmetahuline ja iga tahk mõjutab iga teist tahku. Kõige olulisem aspekt terveolemises on minu meelest "terve psüühika", sest ma tõesti usun, et kõik hädad saavad alguse nö "valest mõtlemisest" – enese mahategemisest, süüditundmisest, mitteväärtustamisest, oma sisehääle mittekuulamisest. Kui vaim on terve ja inimene õpib ennast kõiges kuulama ja pidama ennast oma elus kõige tähtsamaks inimeseks, siis on ka keha terve. Samas võib läbi keha tervendamise mõjutada oluliselt ka vaimu tervendamist, mida teeb näiteks Nia treening. Tead ju küll seda ütlust, et "terves kehas terve vaim", nii et pannes keha läbi liikumise ennast ise tervendama paraneb ka sinu olemine ja enesetunne.

Kui oled juba ise kogenud, kuidas on olla terve psüühika ja terve kehaga, siis sa ei tahagi enam kehva toitu, tahad regulaarselt puhata, tahad arvestada kõiges eelkõige enda ja alles siis teistega. Ja nii ongi minu meelest õige, tead ju küll ka seda tarkust, et "lennuõnnetuses pane kõigepealt kinni iseenda turvavöö ja alles siis oma lapse, sest muidu ei saa sa teda aidata kui ise enne hukkud". Nii et kõige tähtsam enda elus oled ikka sina ise ja alles siis kõik teised!

Foto: Terase Spordiklubi

Kui tihti peaks inimene treenima, et püsida vormis?

Ma arvan, et liikuda peaks proovima iga päev, kasvõi natukene ja soovitavalt õues värske õhu käes. Veidi suuremat füüsilist koormust võiks kehale anda vähemalt tunnike korraga ja vähemalt paar korda nädalas, see oleks juba imehea. Kolm korda nädalas oleks veel parem.

Aga minu meelest on hoopis hullem probleem sellega, kui teed oma kehale liigse koormusega liiga, pigem kõike mõõdukalt ja parasjagu, jällegi teadlikult oma keha kuulates. Taas näide Nia liikumistehnika teooriast, et liigu nii, et su kehal oleks veel hea, sest kohe kui tekib pingutuse tunne, väheneb ka soov edasi liigutada! Ja ilus kehaline vorm Nia abil tulebki just sellest mõnusast ja nauditavast treenimisest!

Pigem ei tohiks ideaalse vormi tagaajamine muutuda kinnisideeks ja eesmärgiks omaette, palju paremini mõjub minu meelest see, kui tunned ennast emotsionaalselt hästi ja tasakaalus, siis tuleb kehakaal ise ilusti järele.

Nii et kõigepealt tuleb jällegi õppida ennast väärtustama ja endast lugu pidama ja ennast oma kehas hästi tundma just nii, nagu sa hetkel oled, küll siis tuleb märkamatult ka parem kehaline vorm.

Foto: Terase Spordiklubi

Mis ohustab inimest, kes tuleb trenni peale väga suurt pausi? 

Kui tavamõistes võiks vastata, et sind ohustab sel juhul endale viga tegemine, et lõhud hoogu  sattudes oma keha, siis Nia trenni tulles võid kindel olla, et kogu treening on iga kord kehasõbralik ja vigastusi vältiv. Nia treeningu kontseptsioon just sellel põhinebki, et Nia aitab vältida traumasid ja kehavigastusi.

Liikumine on paljajalu, et tunnetaksid kohe, kui lähed näiteks hüpetega liiale ja samuti on Nia üles ehitatud mittepõrutava treeninguna, kus kõik hüpped, mis ette tulevad, on madalad ja kerged. Nii et Niasse tulles ei ohusta sind ühelgi eluhetkel miski, isegi mitte liiga pikk paus.

Foto: Terase Spordiklubi

Kuidas alustada uuesti treenimist ja teha seda õigesti?

Kõige olulisem nõuanne iga kehaliigutamise puhul on kuulata oma keha! Sa saad ju tegelikult kohe aru, kui teed millegagi oma kehale liiga või kui sulle mõni harjutus ei sobi või mõjub halvasti, aga millegipärast sunnib sooritusvajadus, eduelamus või miskit muud sind sealt ikka veel edasi pingutama.

Minu nõuanne on, et ära sellest punktist suuremat koormust endale siis sel hetkel enam anna, vaid säilita seda algset koormust, kus tundsid ennast veel hästi ja suurenda koormust järkjärgult, rahulikult ja mõõdukas tempos. Nii et säilita nauding liigutamisest ja lase koormusel kasvada nii, et nauding jääks kogu aeg alles! Kuula oma keha! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles