Video: part, jänes või mõlemad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Part või jänes?
Part või jänes? Foto: Wikipedia.org

Rohkem kui 100 aastat tagasi tehti pilt, mis vastavalt vaatamisele, on kas part või jänes ning see mõistupilt on tänu sotsiaalmeediale saanud uuesti hitiks.

Osa pilti vaadanutes näeb parti, osa jänest, kuid on ka neid, kes näevad vaheldumisi mõlemat looma.

See «kaksikloom» ilmus Saksamaa «Fliegende Blätter» satiiriajakirjas 1892. aastal ja seda hakkas oma uuringutes esimesena 1899. aastal kasutama Ameerika Ühendriikide psühholoog Joseph Jastrow.

Jastrow uuris mõistupildi abil oma patsiente ning jõudis järeldusele, et pildi abil saab määrata, milline ja kui kiire on inimeste mentaalne tegevus.

Jastrowle pakkus huvi ka see, kui kiiresti suudetakse end ümber lülitada pardilt jänesele ja vastupidi.

Ta leidis, et mida kiiremini see toimub, seda loomingulisem ollakse.

Hilisemate uuringute kohaselt muutub see, mida nähakse vastavalt aastaajale. Katsed näitasid, et kui pilti vaadata lihavõtte ajal, siis nähakse enam jänest, kuna seda looma seostatakse selle pühaga. Ülejäänud aegadel oli domineerivaks pardi nägemine.

Psühholoogid soovitavad vahel niiöelda pildi viltu keerata, et elu ja olukordi teise nurga alt vaadata, sest kunagi ei ole kõik mustvalge. «Pildi viltu keeramine» ja raamidest väljapool vaatamine annab ajule uue impulsi ning see omakorda võib anda varasemast loomingulisema ja efektiivsema tulemuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles