Eksperdid: kanep on nüüd kangem kui oli 20 aastat tagasi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaimed
Kanepitaimed Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide narkovastase võitluse agentuuri (DEA) ekspertide teatel on nüüdisaja kanep 20 aasta tagusest kanepist märgatavalt kangem.

DEA ekseperdid uurisid 38 600 ebaseaduslikku kanepikogust, mis konfiskeeriti viimase 20 aasta jooksul, edastab foxnews.com.

Uuritud materjali seas oli nii kanepitaimi, -vaiku kui -õli.

Kanepi seas oli suurenenud teatud kanepitüübi, sinsemilla osakaal, kasvades eriti ajavahemikul 2010 – 2014, samuti on suurenenud kanepis sisalduva tetrahüdrokannabinooli kogus, mida 1995 aastal oli näiteks neli protsenti, kuid 2014. aastal juba 12 protsenti.

Colorado ülikooli kanepiuurijate teatel leidsid nad kanepit, milles oli isegi 30 protsenti tetrahüdrokannabinooli, mis on kanepitaime saaduste peamine psühhoaktiivne komponent.

Uurimine paljastas, et 20 aastaga on kanepis vähenenud kannabidiooli kogus. Kannabidiooli arvatakse olevat tervist mittekahjustavate, vaid raviomadustega.

Uuringut juhtinud teadlase Mahmoudy El-Sohly teatel on tetrahüdrokannabinooli koguse kasv kanepi tarbijatele suureks ohuks, võides tekitada mitmeid terviseprobleeme, kaasa arvatud psühhoose ja paanikahäireid.

El-Sohly lisas, et kanepi regulaarsetel tarbijatel, kes on sõltlased, võib lõpuks tekkida kanepiresistentsus, mille tõttu vajavad nad aina suuremaid koguseid kanepit, kuid samas mürgitavad nad oma organismi rohkem.

Kuna kangem kanep on levinud, populaarne ja nõudlus suur, siis saavad kanepikasvatajad küsida taimede ja toodete eest kõrgemat hinda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles