Palju õnne! Ehtekunstnik ja professor Tanel Veenre sai kultuuripreemia

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Muusikaauhinnad 2016 melu ja gala Nordea Kontserdimajas, Tanel Veenre
Eesti Muusikaauhinnad 2016 melu ja gala Nordea Kontserdimajas, Tanel Veenre Foto: Erlend Štaub

Vabariigi Valitsus kiitis tänasel, 11. veebruari istungil heaks riigi kultuuripreemiate komisjoni ettepaneku ning määras riiklikud kultuuripreemiad pikaajalise väljapaistva tegevuse eest Jaan Kaplinskile, Ülo Vilimaale ja Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor Veljo Kaasikule. Kultuuripreemia pälvis Eesti Kunstiakadeemia professor Tanel Veenre.

Arhitekti ja arhitektuuriõppejõu, emeriitprofessor Veljo Kaasiku esitasid elutööpreemia kandidaadiks Eesti Arhitektide Liit ja Eesti Kunstiakadeemia, nimetades teda üheks olulisemaks isikuks eesti arhitektuurihariduses kahe viimase aastakümne jooksul. «Kaasiku eestvedamisel on arhitektuuriharidus murrangulistel aegadel üle elanud taassünni, kus arhitekti kutse ja eetika on omandanud ajaga kaasas käiva euroopaliku kvaliteedi,» öeldi esildises.

Foto: Pm

Riiklik kultuuri elutööpreemia määratakse pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest ning selle väärtus on 64 000 eurot. Elutööpreemiaid antakse igal aastal välja kolm.

Riiklikud kultuuripreemiad 2015. aastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest saavad:

· kirjanik Andrei Ivanov;

· näitleja Marika Vaarik (rollide eest Teater NO99 lavastustes);

· dirigent Mikk Üleoja ja Eesti Rahvusmeeskoor;

· ehtekunstnik Tanel Veenre;

· helilooja Tõnu Kõrvits (teose "Lageda laulud" eest).

Ühe preemia väärtus on 9600 eurot ning igal aastal antakse välja viis aastapreemiat.

Foto: Tiit Mõtus

Eesti Kunstiakadeemia ja prof Kadri Mälk esitasid professor Tanel Veenre kultuuripreemia kandidaadiks 2015. aasta väljapaistvate loominguliste saavutuste eest ja autoriraamatu ilmumise eest Saksamaal ning isikunäituste Taiwanis, Sao Paulos ja Tallinnas eest.

Riigi kultuuripreemiate komisjonile esitati tähtajaks 55 ettepanekut loomeisiku või loomingulise kollektiivi premeerimiseks. Neist 28 esitati preemiale pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest. Preemiale möödunud aasta silmapaistva loomingu eest esitati 27 loomeisikut või loomingulist kollektiivi.

Kultuuri elutöö- ja aastapreemiate üleandmine toimub 24. veebruaril kell 13.30 Teaduste Akadeemia saalis Toompeal koos riigi spordipreemiate, teaduspreemiate ja Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinnaga.

Varasemaid riiklike kultuuripreemiate laureaate saab vaadata siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles