Galerii! PREMIERE lennutas kaks uut koreograafi kuulsusetaevasse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile, 10. veebruaril esietendus Sõltumatu Tantsu Laval uute talentide sarja PREMIERE lavastused "Débutante" ja "Star". 8. hooaja parimateks valitud Joanna Kalm ja Sylvia Köster tõid tantsulavale uusi ideid ja tõlgendusi. Mõlema lavastuse tähelepanu keskmes on kuulsusejanu.

Joanna Kalm ja Sylvia Köster on oma debüüdiga rahul - nende põnev ja hariv loomeprotsess on saanud oma loogilise kulminatsiooni. Köster peab eriti oluliseks PREMIERE sarja kogemust. "Uus kogemus on tuua lavastust välja, kui produktsioon on taga. See aitab tegeleda loomeprotsessi nende tehniliste toimetustega. Ei ole nii, et kõik juhtub viimasel minutil." Sylvia Köster on nõus, et lavastuse väljatoomine on väljakutse. "Lavastuse väljatoomine on ikka põnev protsess oma tõusude ja mõõnadega. Pole varem ühtegi lavastust nii pikalt „küpsetanud“. Jõuab mitu korda ära tüdineda ning siis uuesti vaimustuda. Ümber mõelda; üle-, edasi- ja tagasi mõelda. Ja eks see debütandi tiitel paneb samuti kuidagi suurema pinge peale," jagab Köster esietenduse järgseid muljeid.  

Sylvia Köster "Star" (Kaur Ilves)
Sylvia Köster "Star" (Kaur Ilves) Foto: Kaur Ilves

"Premiere on olnud eriline just koostöö poolest produtsendi, koostööpartnerite, meedia, mentorite ning teise lavastaja-koreograaf Sylvia Kösteri ning tema tiimiga. Olen saanud lähedase ülevaate korralduslikust poolest ning samuti toetavas ning vabas keskkonnas tegeleda loomega. See on olnud minule üks põnev katsetamise aeg," räägib Kalm. 

Mõlema noore tulevikunägemused on seotud uute autorilavastustega ning võimalike uute õppimisvõimaluste leidmisega. Joanna Kalm tahaks võtta ette uusi keskkondi: "Plaan on katsetada minu jaoks uute keskkondadega nagu galeriid, avalik linnaruum ning internet. Ja muidugi ennast täiendada töötubades, festivalidel, magistriõppes." Sylvia Köster tahaks puhata, kuid koreograafi diplomilavastus lükkab selle plaani edasi.

Joanna Kalm "Débutante" (Kaur Ilves)
Joanna Kalm "Débutante" (Kaur Ilves) Foto: Kaur Ilves

Lavastusi saab veel näha Tallinnas STLi saalis Telliskivis, ning neid esitatakse veel Viljandis, Tartus ja Rakveres. Piletid kõikidele etendustele on saadaval Piletilevis.

Uute koreograafide sari PREMIERE on kaheksa aasta jooksul tutvustanud 19 uut tantsumaastikule tulijat. PREMIERE sarja raames vastuvõetud koreograafidele pakutakse kahenädalast residentuuri Sõltumatu Tantsu Laval ning nii enda kui oma loomingu tutvustamist laiemas meedias. Residentuuri põhjal valitakse välja kaks huvitavamat residenti, kes saavad oma ideed edasi arendada ka väljaspool Eestit, et esietenduda Sõltumatu Tantsu Laval. Järgmine voor uutele koreograafi/lavastaja talentidele kuulutatakse rahvusvaheliselt välja 1. märtsil 2016.

Vaata galeriist, kes esietendusel käisid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles