Sõrmeluu aitab lahendada kuulsa naislenduri saatuse saladust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amelia Earhart
Amelia Earhart Foto: SCANPIX

Vaikses ookeanis asuvalt saarelt leitud sõrmeluu võib aidata lahendada kuulsa naislenduri Amelia Earharti saatuse saladust.

Earhart oli esimene naine, kes üksinda lendas üle Atlandi ookeani, kirjutab Discovery News.

1937. aastal jäi ameeriklanna ümbermaailma lennul kadunuks.

The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) uurijad leidsid Kiribatile kuuluvalt asustamata Nikumaroro saarelt merehätta sattunute laagripaiga ning luu.

TIGHARi uurijate sõnul leiti laagripaigast mitmeid 1930. aastatest pärit asju – meigikomplekt, mingi rõiva lukk, mis oli valmistatud USAs Pennsylvanias ning taskunuga. Sellise kujuga taskunuga oli üles loetletud ka Earharti lennukis olnud asjade seas.

«Leitud luud uurivad Oklahoma ülikooli molekulaarse antropoloogia laboratooriumi teadlased, et kas tegemist on ikka inimluuga. Tulemused peaks selguma paari nädala pärast. Kui tulemused osutuvad positiivseks, siis laseme need mõnel teisel laboratooriumil veel üle kontrollida,» selgitas TIGHARi juht Ric Gillespie.

Skeptikute arvates võib tegemist olla näiteks mõne merelinnu või kilpkonna luuga.

Uurijate sõnul ei jätkavad nad Earharti kadumise saladuse uurimist. Levinud legendi kohaselt sai ümber maailma lennanud naislenduri Lockheed Model 10E Special Electras lihtsalt kütus otsa ning kukkus ookeani.

Sere võis juhtuda 2. juulil 1937. aastal. Väidetavalt otsis Earhart Howlandi saart, mis oli enne Hawaiid ja lõpp-punkti Californiat viimane tankimispaik.

TIGHARi uurijate väitel jõudis Earhart Nikumaroro saarele. Naine ja ta kaaspiloot Fred Noonan lõid seal laagri püsti, kuid võisid seal hukkuda kas haiguse, toidumürgituse või janu tõttu. Saarel on jälgi lõkete tegemisest ning loomajäänustest, mida on tulel küpsetatud.

2012. aastal möödub Earharti kadumisest 75 aastat ning siis tahetakse Nikumaroro saare juures teha ka veealune uuring.

Amelia Mary Earhart  oli USA lennunduspioneer ja naisõiguste kaitsja.

Ta sündis 24. juulil 1897 ja jäi kadunuks 2. juulil 1937. Earhart tunnistati surnuks 5. jaanuaril 1939.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles