Ahviaasta alguse pidu Loodusmuuseumis! Valgusfestival avab esimese ilmakindla jääskulptuuri

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui sa ilma üle kaeblejate kooris kaasa ei laula, siis sa polekski justkui õige eestlane. Halamise asemel võib aga ka ilma lihtsalt üle kavaldada. Ühe novaatorliku lahenduse selleks pakub Valgusfestival, luues jääskulptuuri, mis igasuguse ilmaga püsti jääb. Põnevat taiest saab vaadata sel esmaspäeval Ahvi aasta algusele pühendatud peol Loodusmuuseumi hoovis ning kuulata Aleksei Turovski põnevaid pajatusi ahvide elust.

Foto: Leonardo Meigas

Esmaspäeval, 8. veebruaril ootavad Valgusfestival, Loodusmuuseum ja Eestimaa Looduse Fond kõiki Loodusmuuseumi hoovi Tallinna Vanalinnas, Lai 29a, et ühise peoga tervitada idamaade uusaastat ning avada esimest ilmakindlat jääskulptuuri.

Valgusfestivali korraldaja Indrek Lehe sõnul innustas uut lahendust looma trots, et kas tõesti peame laskma sombusel ilmal enda üle võimust võtta ning tähistama Eesti jääskulptuuride juubeliaastat ilusa kultuuritraditsiooni matusega. 

"Jääskulptuure on Tallinnas ja Tartus tehtud täpselt 20 aastat, alustades tulipühvli aasta skulptuurist Tallinna Raekoja platsil aastal 1996. Need on rõõmustanud ja kodudest välja meelitanud tuhandeid linlasi siis, kui on madalhooaeg ja kipub levima talvedepressioon," ütles Leht.

Foto: Valgusfestival

Uuenduslik kaitsevitriin säästab jääskulptuuri soojade tuulte ja sademete eest ning kuna Eesti oludes on väga harilik temperatuuri kõikumine, võimaldab vajadusel taiest ka lisakülmutada.

Jääskulptuurid on seotud idamaade tavadega ja algava ahviaasta alguse puhul on loometöö muusaks väike orangutanibeebi. Taiese autor on noor andekas jääskulptor Mari Hiiemäe.

Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Projektiga on kaasas ka Eestimaa Looduse Fond ja Loodusmuuseum, sest peale kunstitraditsiooni hoidmise juhib loomaskulptuur tähelepanu looduskaitsele. "Seekordse jääskulptuuri muusaks valitud orangutanid on üks enam ohustatud ahviliike maailmas. Sama ohustatud liik on meie oma punase raamatu viigerhüljes. On sümboolne, et vitriiniga tuleb kaitsta nii kunsti, loomi kui ka hüljeste poegimiseks eluliselt tähtsat jääd," sõnas loodusteadlane Mart Jüssi.

Vitriini disain ja arendus valmis koostöös Eesti tippdisaineri Leonardo Meigase bürooga Leonardo Disain ning metallitööde eksperdi Hansanovaga.

Ahviaasta alguse pidu jääskulptuuri avamisega on kõigile kunsti- ja looduse sõpradele tasuta, Loodusmuuseumi põnevatele näitustele pääseb sooduspiletiga. Sündmus algab kell neli ja kestab poole kaheksani. Ahvide elust ja põnevast mõttemaailmast pajatab lugusid armastatud loomatark Aleksei Turovski. Kohapeal saab osta banaanipunši jõhvikatega ja idamaist toitu.

Hoovis loob meeleolu Sven Grünbergi teos "Milarepa laulud", kus helilooja on inspiratsiooni saanud legendaarse tiibeti poeeti ja pühamehe Milarepa luulest. Erandlikult pääseb muuseumi just esmaspäeval meeleoluka kunstipeo raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles