Mida söövad inimesed igapäevaselt?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida inimesed söövad?
Mida inimesed söövad? Foto: SCANPIX

Ameeriklastest abielupaar Peter Menzel ja Faith D´Alusio uurisid kolme aasta jooksul mida maailma erinevates paikades elavad inimesed igapäevaselt söövad.

Nad andsid uuringu põhjal välja raamatu «What I Eat: Around the World in 80 Diets», kirjutab The Sun.

Nende uurimisobjektid ulatusid USA ehitajast kuni Hiina tsirkuse akrobaadini.

«Meie eesmärgiks oli näidata kui erinevalt ka praegusel 21. sajandil toitutakse. See, mis ühe silmis ei pruugi tervislik ja maitsev olla, on teise silmis väga tervislik ja maitsev,» selgitasid autorid.

Menzel ja D`Alusio intervjueerisid kokku 80 inimest üle maailma. Nad tahtsid ülevaadet, milliseid toite süüakse igapäevaselt.

Intervjueeritavad paljastasid ka oma vanuse, ameti, tervisliku seisukorra, pikkuse ja kaalu. Uurijad filmisid ja pildistasid nende sööki-jooki ning analüüsisid kui palju energiat nad neist saavad.

«Fotodel nähtavat toidukogus on see, mida uuritud inimesed tarbivad päevast päeva ning nende toitumisharjumused on olnud pikaajalised,» selgitas Menzel.  

Kõige vähem toitu tarbiv isik leiti Aafrikast Keeniast. 38-aastane masai hõimu karjus Noolkisaruni Tarakuai sööb päevas umbes 800 kilokalori eest. Ta menüüs on puder, banaanid, tee, suhkur ja vesi.

See on suures vastuolus inglanna Jill McTighega, kes tarbib päevas liigselt rämpstoitu. Tema päevane kilokalorite kogus on lausa tappev, sest ta kehakaal on üle 121 kilogrammi.

Inglanna tunnistas, et ta mõtted on pidevalt toidu juures. Lisaks kolmele põhiroale päevas, näksib ta pidevalt midagi, näiteks šokolaadi, kartulikrõpse, juustu ja peekonit.

Uurijad tõid näiteks ka Jaapani sumomaadleja Miyabiyama, kelle toitumist mõjutavad treeningud, võistlused ja sobivas kehakaalus püsimine.

«Sama kehtib põhimõtteliselt ka Hiina Shanghai tsirkuses akrobaadina töötava 16-aastase Cao Xiali kohta. Noor naine tarbib päevas 1700 kilokalorit. Ta treenib viis tundi päevas. Xiali on 162 sentimeetrit pikk ning kaalub 44 kilogrammi,» jätkasid uurijad.

USAs Chicagos kõrgehitustel töötava metallitöölise Jeff Devine`i raske füüsiline töö nõuab head kõhutäit. Ta on 191 sentimeetrit pikk ja kaalub üle 100 kilogrammi. Päevas tarbib ta toitu 6600 kilokalori eest. Suure osa menüüst moodustavad hamburgerid, pitsa ja snäkid.

45-aastane Tiibetis elav buda munk, kes on 175 sentimeetrit pikk ja kaalub 71 kilogrammi, saab päevas energiat 4900 kilokalorit. Ta menüüsse kuulub tee, odrakaraskid, nuudlisupp, kartulid, kitsejuust.

Nad jätkasid, et toitumist mõjutab nii elupaiga kliima, kultuuritraditsioonid, kuid ka riikide toidupoliitika ja dieedipidamise harjumused.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles