Video: teadlased lahendasid merepõhja «lilla soki» saladuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xenoturbella
Xenoturbella Foto: Youtube

Bioloogid on pikka aega uurinud merepõhjas elavat olendit, kes oma välimuselt meenutab lillat värvi sokki.

Ladinakeelset nime Xenoturbella kandvat olendit ei suudetud 60 aastat ka taksonoomias ühegi perekonna alla paigutada, kirjutab BBC.

Vaiksest ookeanist leiti aga veel neli «lillat sokki», kelle abil jõuti tõdemuseni, et loom kuulub meie planeedi vanimate perekondade hulka.

Ameerika Ühendriikide Scrippsi okeanograafiainstituudi teadlase Greg Rouse´i sõnul meenutab see olend sõna otseses mõttes jalast võetud ja põrandale visatud lillat sokki.

«Me kutsumegi neid lilladeks sokkideks. Vahel ka õhust tühjaks läinud õhupallideks,» teatas teadlane.

Sel kurioosumil ei ole silmi, aju ega seedekulglat, vaid suuava, mille kaudu ta nii sööb kui eritab jääkaineid.

Varasemal ajal tehtud geenitestide põhjal arvati, et tegemist võib olla molluskiga. Hiljem selgus, et teadlased oli kogemata uurinud hoopis DNAd, mis kogutud liikidelt, keda see olend sööb.

Oli ka neid teadlasi, kes arvasid, et sel olendil oli varem oluliselt keerukam ehitus, ent ta on evolutsiooni käigus kõigest üleliigsest «loobunud».

Vaiksest ookeanit leitud «lillasid sokke» õnnestus aga allveeseadmete abil esmakordselt filmida ning selle käigus leiti, et pealtnäha ühetaolistel olenditel võib olla mitmeid erijooni.

Suurim leitud olenditest on rohkem kui 20 sentimeetri pikkune ja see sai nimeks Xenoturbella monstrosa. Veel leiti Xenoturbella churro, mis meenutab natuke Hispaania magusat küpsist churro´t.

Xenoturbella asetub liikide evolutsioonipuus kuskile päris alguse lähedale, selle määratlusega pole aga  «lilla soki mõistatused» lahendatud.

«Seni on meie jaoks mõistatuseks, kuidas nad toituvad,» rääkis Rouse. Eluka seest on leitud molluski DNAd, ent ei ole leitud nende jäänuseid. «Neil on vaid suu, ei ole hambaid ega imemisvahendeid, millega toidust tükke rebida,» rääkis Rouse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles