Galerii: Gruusia Suhišvili Rahvuslik Ballett esines Nordea kontserdimajas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arvukate soovide kohaselt esineb Eestis taas maailmakuulus Gruusia Suhišvili Rahvuslik Ballett.

Gruusia Suhišvili Rahvusliku Balleti esinemised on Eesti publik alati hurraahüüetega vastu võtnud, andunud vaataja mäletab, et nende kontserdid on alati olnud välja müüdud. Ega kollektiivi ilmaaegu peeta tõeliselt maailmakuulsaks. Kaheksas maailmaime – nii on rahvusvaheline press ristinud Suhišvili ansambli.

Ansambli repertuaaris on gruusia rahvaste tantsud ja teatraliseeritud süžeelised etendused gruusia rahvapillide saatel.

Eestis ootab publikut enneolematult suurejooneline etendus: laval on 60 tantsijat ja orkester, sajad kaunid kirevad kostüümid ning viiskümmend eksklusiivset saablit.

Kollektiiv ei ole kuulus mitte ainult uhkete lavastuste ja populaarsuse, vaid ka rikkaliku ajaloo poolest.

Alates silmapaistvast debüüdist kuni tänase päevani on Gruusia tantsijad kogu maailma publikut vaimustanud oma imeliselt vaatemängulise koreograafia, tantsukeeriste ja peadpööritavate hüpetega, mis täidavad lava dünaamilise energiaga.

Gruusia Suhišvili Rahvusliku Balleti rajasid 1945. aastal Iliko Suhišvili ja Nino Ramišvili. Praegu juhib maailmakuulsat rahvusliku balleti staatusega ansamblit juba dünastia kolmas põlvkond. Praeguste juhtide nimed on muide ka Iliko ja Nino.

Esimene põlvkond – balleti rajajad Iliko ja Nino;

Teine põlvkond – Iliko ja Nino poeg Tengiz Suhišvili ja ta abikaasa Inga;

Kolmas põlvkond – ansambli rajajate lapselapsed Iliko ja Nino Suhišvili (vanaema ja vanaisa nimekaimud).

Huvitavaid fakte Suhišvili kohta

Päris alguses oli balleti koosseisus vaid 35 inimest. Hiljem tulid külalisetendused mööda Venemaad, esimene tunnustus Moskvas ja esimene välisreis 1948. aastal. Siis käis ansambel esimest korda külalisetendustel Euroopas, pärast aga Austraalias ja Ameerikas, kus Suhišvili esinemised tunnistati Broadway parimaks šõuks.

Suhišvili sai esimeseks rahvatantsuansambliks, mis esines La Scala laval Milanos. See sai teoks juba 1967. aastal

Jalgpalli maailmameistrivõistluste ajal Inglismaal konkureeris trupp ennekuulmatult selle spordialaga. Kontserdisaalid olid fanaatikutest tulvil. Nende esinemisest vaimustunud kuninganna andis isiklikult Iliko Suhišvilile kuldmedali.

Indias kukkus kokku vabaõhulava ja siis hoidsid vabatahtlikud esinemise lõpuni seda oma õlgadel. Selliseid mälestusi on ansambli ajaloos hulgaliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles