Mona Lisa silmades on väikesed tähed ja numbrid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mona Lisa
Mona Lisa Foto: SCANPIX

Itaalia kunstiuurijate sõnul peitis renessansikunstnik Leonardo da Vinci oma kuulsasse teosesse Mona Lisa varjatud sõnumi.

Uurijate kinnitusel leidub maalil kujutatud naise müstilistes silmades üliväikseid numbreid ja tähti, edastab Daily Mail.

«See avastus oleks nagu pärit menuraamatust «Da Vinci kood», milles väidetakse, et Mona Lisa peidab endas vihjet Püha Graali kohta,» sõnasid uurijad.

Itaalia kultuuripärandi komitee juhi Silvano Vinceti sõnul ei ole Mona Lisa silmades olevad märgid palja silmaga näha, kuid röntgenspektomeetri abil on need hästi nähtavad.

«Paremas silmas on tähed LV, mis võib olla vihje kunstniku nimele Leonardo da Vinci. Ka vasakus silmas on tähed, kuid need ei ole nii selged. Need võivad olla CE, kuid ka ainult B,» selgitas Vinceti.

Maali tagaplaanil on kas number 72 või siis L ja number 2.

«Rolli mängib see, et maal on ligi 500 aastat vana ning selle tõttu ei ole enam nii selge kui varem. Uuring näitas, et maalil olevad tähed ja numbrid on kunstniku poolt sinna meelega peidetud,» tõdes asjatundja.

Itaalia kunstiuurija avastas ühest antiigipoest raamatu, milles oli vihje Mona Lisa silmades sisalduvale.

«Da Vinci jaoks oli Mona Lisa tähtis. Teame, et oma viimastel eluaastatel võttis ta selle maali endaga alati kaasa. Samuti on teada, et kunstnik tegeles esoteerikaga ning ta peitis maalidesse varjatud sõnumeid,» jätkas Vinceti.

Asjatundjad oletasid, et kunstnik võis Mona Lisa modelliks olnud naisesse armuda ning maalil on varjatud armastusavaldus.

Vinceti kuulub ka teadlastegruppi, kelle eesmärgiks on Prantsusmaale Amboise lossi maetud Leonardo da Vinci haua avamine ja ta jäänuste uurimine.  

Leonardo da Vincil valmis Mona Lisa aastatel 1503 – 1507. Maalil oleva naise isik pole teada, kuid oletatakse, et see on Firenze tuntud kunstimetseeni ja siidikaupmehe Francesco del Giocondo naine Madonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles