India lapsed, kes on tõelised Benjamin Buttonid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Progeeriat põdev laps
Progeeriat põdev laps Foto: SCANPIX

Indias elavad vend ja õde kannatavad ebatavalise haiguse all, mis teevad nad selliseks nagu oli Hollywoodi staari Brad Pitti tegelane Benjamin Button, kuid nad ei muutu nooremaks nagu Button.

Seitsmeaastane Anjali Kumari ja ta 18-kuune vend Keshav Kumari on «väikesed vanainimesed», nende nahk ja välimus on sellised nagu eakatel, edastab Daily Mail.

Arstid tegid kindlaks, et neil on enneaegset vananemist põhjustav progeeria  ehk Hutchinsoni-Gilfordi sündroom ning elastoos ehk Cutis laxa, mille puhul nahk muutub rippuvaks ja lõdvaks. Nende kahe haiguse puhul ei ole ravi.

Teistel pereliikmetel, 40-aastasel  isal Shatrughan Rajakil, ta naisel, 35-aastasel emal Rinki Devil ja vanemal lapsel, 11-aastasel tütrel Shilpil seda haigust ei ole.

Pere sõnul nende lapsi pilgatakse, kuid pilkajad ei saa aru, et nad põevad raskeid haigusi.

Ema lisas, et tütar Anjali sündis tervena, kuid tal tekkis kuuekuusena kopsupõletik, mis arstide sõnul käivitas tal progeeria, millele hiljem lisandus naha rippumist põhjustav Cutis laxa.

Poeg Keshav juba sündis nii progeeria kui elastoosiga.

Progeeriat põdevad lapsed vananevad tavaliselt kuus kuni kaheksa korda kiiremini ja elavad maksimaalselt 13. eluaastani.

Progeeria puhul muutuvad lapsed kiilaks, nahk kortsub, nägu kõhnub ja silmad tungivad esile. Samuti ilmnevad seda haigust põdevatel lastel liigeseprobleemid ja nägemise halvenemine.

Progeeria puhul puuduvad rakutuumades normaalseks funktsioneerimiseks vajalikud valgud.

Vanemate sõnul tahab tütar Anjali saada arhitektiks, kuid nad ei saa talle öelda, et ta ei pruugi nii kaua elada.

Vanemad on haigeid lapsi viinud Indias populaarsesse homoöpaatiaravisse, kuid see ei ole eriti nende olukorda kergendanud.

Ranchi haigla lastearst Kailash Prasad tegi lastele uuringu, mis kinnitas, et tegemist on geneetilise haiguse progeeriaga.

Maailmas on registreeritud 142 progeeria juhtumit, millest 22 on Euroopas.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles