Video: «veemasin», mis teeb õhuniiskusest puhast joogivett

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fontus «veemasin»
Fontus «veemasin» Foto: Youtube

Tänapäeva tehnoloogia aitab elukvaliteeti parandada, eriti läheb seda vaja äärmusliku vaesusega paikades, kus elanikel ei ole piisavalt puhast joogivett.

Lehekülje Collective Evolution teatel tegi Austrias Viinis tegutsev disainer Kristof Retezar pudeli, mille abil saab õhuniiskusest puhast joogivett.

Retezari leiutis saab aidata rohkem kui ühte miljonit inimest, kes elavad piirkondades, kus napib puhast joogivett.

Leiutis kannab nime Fontus ja see töötab lihtsal kondensatsiooni põhimõttel. Niiske õhk liigub pudelisse läbi filtri, millel on hüdrofoobsed hambad, mille abil tekivad niiskusest veepiisad. Tegemist on päikeseenergial töötava anumaga, millesse putukad ja tolm ei pääse. Samas puudub filter, mis veeniiskuses leiduvad kahjulikud ained välja filtreeriks.

Retezari sõnul saab puhast joogivett siis, kui õhuniiskus on võrdlemisi puhas. Leiutajal on plaanis veemasinat täiustada, lisades söefiltri ning seda saab siis kasutada ka piirkondades, kus õhk ei pruugi olla kõige puhtam.

Algselt on see ikka mõeldud kasutamiseks puhta õhuga piirkondades.

«Veemasin» töötab kõige efektiivsemalt temperatuurivahemikus 30 - 40 kraadi ja 80 – 90 protsendise õhuniiskuse juures.

Retezar lisas, et alati on olemas õhuniiskust, isegi kõrbes on seda. Seega saab Fontust kasutada maailma enamikus paikades.

See sobib veepudeliks ka ekstreemmatkajatele, kelle teekond kulgeb näiteks kõrbes, džunglis või mõnel teisel raskesti läbitaval alal või jalgrattaspordi harrastajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles