Titanicut hävitab uut liiki bakter

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanicu vrakk
Titanicu vrakk Foto: SCANPIX

Atlandi ookeani põhjas olevalt kuulsalt Titanicult avastati tundmatu mikroob, mis hävitab laevavrakki seniarvatust kiiremini

Teadlaste sõnul toitub Halomonas titanicae nimeks saanud bakter roostest, kirjutab Live Science.

Titanicult kogus roosteproove ja niinimetatid roostepurikaid (rusticles) 1991. aastal Mir 2 batüskaaf.

Kanada Ontario teaduskeskuse ja Dalhousie ülikooli ning Hispaania Sevilla ülikooli teadlased eraldasid nüüd roosteosadelt esmakordselt Halomonas titanicae bakteri.

Uurijate sõnul kuulub leid soolalembeliste Halomonas bakterite hulka.

Inglise keelse sõna «rusticle» mõtles välja hukkunud laevade uurija Robert Ballard. Ta pani selle kokku sõnadest «rust» (rooste) ja «icicle» (jääpurikas).

Teadlastele pakuvad veealused bakterid huvi, kuna need aitavad roostepurikate tekkele valgust heita.

«1995. aastal pakuti, et Titanic peab vastu veel 30 aastat. Kuid nüüdne avastus näitas, et lagunemine toimub kiiremini, 15 – 20 aasta pärast võib laevast ainult roosteplekk järel olla,» lausus Kanada uurija Henrietta Mann.

Manni sõnul on kogu vrakk kaetud roostepurikatega. Vrakil on vähemalt 27 erinevat liiki seeni ja baktereid, kaasa arvatud Halomonas titanicae.

Roostepurikad on poorsed struktuurid, millest vesi läbi voolab. Lõhkudes muutuvad nad pulbriks.

«Tegemist on loomuliku protsessiga, raua hävitamise ja selle loodusse tagasi viimisega,» selgitas Mann.

Uurijate sõnul on laevavrakkidega, kaasa arvatud Titanic, tegemist ajakapslitega. Kuid neil laevadel on tekkinud omad ökosüsteemid, mis neid järjekindlalt hävitavad.

1912. aastal hukkunud Titanicu asukoht oli pikka aega teadmata. 1985. aastal õnnestus USA-Prantsuse ekspeditsioonil see kindlaks teha. Titanicu vrakk asub Atlandi ookeanis 530 kilomeetri kaugusel Newfoundlandi saarest kagus ning on 3,8 kilomeetri sügavusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles