Prantsuse raamatukogust leiti «Da Vinci kood»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nantes`i raamatukogust leitud Leonardo da Vinci kirjutis
Nantes`i raamatukogust leitud Leonardo da Vinci kirjutis Foto: SCANPIX

Lääne-Prantsusmaal Nantes`is leiti raamatukogust kuulsa renessansikunstniku Leonardo da Vinci kodeeritud kirjutis.

Eksperdid ei ole veel kindlaks teinud, mis seal kirjas on, kuna tekst on kirjutatud paremalt vasakule ja peegelkirjas, edastab The Telegraph.

Teada on, et kuulus kunstnik kasutas oma märkmete tegemiseks erilist kirjutusviisi, kui aga ta kirja pandut pidid ka teised saama lugeda, siis tavapärast kirjutamist.

Kollakaka muutunud kirjutis jõudis koos 5000 muu dokumendiga Nantes`i raamatukokku 1872. aastal kui üks kollektsionäär oma kogu ära annetas.

Ühele Nantes`i ajakirjanikule sattus kätte vihje, et raamatukogus võib olla Leonardo da Vinciga seotud dokument.

«Tundub, et tegemist on kirjutisega, mille puhul on kasutatud 15. sajandi itaalia keelt, kuid välistatud ei ole ka teised keeled. See tuleb ära dešifreerida,» lausus Nantes`i raamatukogu juht Agnes Marcetteau.

See on juba teine kord, mil Nantes`ist huvitav dokument leitakse. 2008. aastal avastati sealse raamatukogu arhiivist helilooja Wolfgang Amadeus Mozarti senitundmatu heliteos.

Leonardo da Vinci oli renessansiajastu geenius, keda tuntakse kui andekat skulptorit, kunstnikku, leiutajat ja teadlast.

Ta oli ka insener, kes käis välja ka helikopteri, lennuki, jalgratta ja langevarju idee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles