Video: agressiivsed kaheksajalad võtavad sisse «Nosferatu poosi»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheksajalg
Kaheksajalg Foto: SCANPIX

Uus uuring näitas, et kaheksajalgadel on seniarvatust keerukamad suhtlemismustrid ja –signaalid.

Austraalia ja USA bioloogid uurisid gruppi Sydney rannikuvetes elavaid kaheksajalgu, kelle käitumine viitas keerukale suhtlemisele, edastab BBC.

Teadlaste sõnul näitab nende loomade niinimetatud Nosferatu asendi sissevõtmine agressioonile. Sel ajal muutub nahk tumedaks, nad venitavad end pikemaks ja ajavad kombitsad laiali.

Kui aga kaheksajalgade nahk muutub heledamaks, siis on see signaaliks, et nad ei soovi võidelda ja hoiduvad konfliktist.

Teadlaste 53 tunnine videouuring tõi kaheksajalgade käitumises uusi aspekte esile.

«Agressiivne kaheksajalg muutub tumedaks, ta paigutab end kuhugi kõrgemale kohale ning ajab keha suuremaks, püüdes olla nii suur kui võimalik, et näidata end ohuna,» selgitas bioloog Peter Godfery-Smith.

Austraalia ja USA teadlased nimetasid kaheksajala agressiivsuse «Nosferatu poosiks», viidates 1920. aastate samanimelisele klassikalisele õudusfilmile ja vampiiri laiale keebile.

Kaheksajala nahavärv muutub ka siis, kui ta on oma pesast välja aetud  ja nad tahavad sinna jõuga tagasi minna.

Uuringus leiti, et kui kaks kaheksajalga mõlemad on tumeda nahaga, siis toimub lähivõitlus, kus tumedama nahavärviga isend kaitseb teise, heledama nahaga isendi eest, oma elupiirkonda.

Godfrey-Smith ja ta USA Alaska ülikooli kolleeg David Scheel uurisid Sydney lähedase Jervisi lahe kaheksajalgu, kelle elust ja tegevusest tehti 53 tundi veealuseid videoid, millel on näha 186 kaheksajalgade kokkupõrget ja suhtlemist.

«Kuna kaheksajalad muudavad värvi ja kuju, siis on iga indiviidi eristamine keeruline. Nad kasutavad «Nosferatu poosi», mis on nende loomade puhul väga ähvardav,» teatas Godfrey-Smith.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles