Bonifatiuse gild ootab advendiajal külla

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bonifatiuse gild pakub huvilistele mitmesuguseid jõulutegevusi.
Bonifatiuse gild pakub huvilistele mitmesuguseid jõulutegevusi. Foto: Elmo Riig / Sakala

2. detsembrist 22. detsembrini ootavad gildi narr ja käsitöömeistrid Bonifatiuse gildi jõulueelset aega sisustama.

Jõuludele eelnev aeg on ikka täis ootust ja üllatusi. Advendiaja meeleolukaks sisustamiseks ootab Bonifatiuse gild mudilasi, lasteaialapsi, kooliõpilasi, täiskasvanuid, peresid ja pensionäre jõulumeeleolu looma.

Advendiaega alustab gildipere maja juurde kuuse paigaldamisega, mis on plaanis koos linnarahvaga kaunistada. Ühine kuuseehtimine gildi narri eestvedamisel toimub 11. detsembril kell 13. Et gildi kuusepuu põnev ja pilkupüüdev saaks, alustab gildi rahvas juba praegu jõuluehete kogumist. Oodatud on omavalmistatud ehteid paberist, looduslikust materjalist või muust materjalist, või millest mõnel perel pole kahju loobuda.

Detsembrikuu laupäevadel oodatakse kella 10–15 kõiki kingituste valmistamise töötubadesse. Parim kingitus on ju alati olnud oma kätega ja konkreetset kingisaajat silmas pidades tehtud iluasi või tarbeese.

Laupäeva õhtuti algusega kell 19 etendub gildi saalis Johan Bechteri ”Üks kiri”, mida esitab Suure-Jaani näitering. Muusika on etendusele kirjutanud Elmar Sats ning osades on Tiina Põrk ja Margus Mankin.

Detsembrikuu pühapäevadel toimuvad muinasjutuhommikud lastele ja pärastlõunal saab koos juhendajatega valmistada eri riikide traditsioonilisi jõulutoite.

Bonifatiuse gildi maja esisel platsil Väike-Turu ja Kauba tänava nurgal on tulemas jõululaat. 13.–15. detsembrini on alternatiivne jõululaat, kus saavad oma kaupa ja tooteid tutvustada noored disainerid. 16.–18. detsembrini toimub samas traditsiooniline jõululaat.

Lasteaia- ja koolilastele on gildi maja kujundatud hubaseks keskaja hõnguliseks jõulumaaks. Päev algab õdusa vestlusringiga jõuludest, jõulupühade ajaloost ja traditsioonidest alates keskajast tänapäevani. Külalisi ootavad soojad rüüped ja väike kehakinnitus.

Edasi ootavad meistrid kingituste valmistamise töötubades. Võimalus on teha nahast või pärlitest ehe, väike klaasist aknakaunistus, valmistada seepi või küünalt, teha ise lindudele tore puidust söögimaja ja palju muud.

Kui kingitused on meisterdatud, saab mängida keskaegseid mänge ja osaleda vibulaskmise võistlusel. Päeva lõpetuseks süüakse keskaegset jõulusööki ja -jooki.

Kogu kava kestab orienteeruvalt kolm tundi ja grupi suurus peaks olema
vähemalt 20 last.

Bonifatiuse gild asub Viljandi kesklinnas Väike-Turu tänav 8.

www.bonifatiusegild.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles